Svet

Si Đinping: Ogroman potencijal za saradnju sa EAES, Kina je najveći partner

Kina je najveći partner Evroazijskog ekonomskog saveza, a saradnja samo nastavlja da raste, rekao je danas kineski predsednik
Si Đinping: Ogroman potencijal za saradnju sa EAES, Kina je najveći partnerwww.globallookpress.com © Li Xueren

Evroazijski ekonomski savez (EAES) i Kina imaju veliki potencijal za saradnju, rekao je danas predsednik Kine Si Đinping tokom video uključenja na Evroazijski ekonomski forum koji se danas održava u Rusiji. 

"Evroazijski ekonomski savez, zbog svog otvorenog duha i obostrane koristi od saradnje sa državama regiona, ŠOS-om i drugim multilateralnim mehanizmima održava bliske kontakte sa njima i radi na izgradnji jednog pogodnog prostora za zajednički razvoj u čemu postiže uspeh", rekao je predsednik Kine.

On je podsetio da je Kina najveći partner Evroazijskog ekonomskog saveza i dodao da je trgovinska saradnja Saveza i Pekinga prevazišla 243 milijarde dolara, zabeleživši trostruki rast.

"Registrovan je veliki rast. Postoji ogroman potencijal za saradnju", naglasio je kineski lider.

Si Đinping je podsetio i da je tokom posete Moskvi u martu ove godine bio postignut niz dogovora kojim bi se postigla integracija poslovanja EAES i kineske inicijative "Jedan pojas, jedan put". Peking je, prema njegovim rečima, zainteresovan za konkretizaciju saradnje u toj oblasti. 

image