Svet

Norveška i Holandija će obučavati ukrajinske pilote na lovcima F-16

Obuka pilota biće koordinisana s Belgijom, Danskom i Ujedinjenim Kraljevstvom
Norveška i Holandija će obučavati ukrajinske pilote na lovcima F-16© Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Norveška podržava obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 i učestvovaće u njoj, izjavio je tamošnji ministar odbrane Bjorn Arild Gram, dok Holandija želi da se pridruži tim naporima što pre, rekla je ministarka odbrane te zemlje Kajsa Olongren.

"Norveška će razmotriti različite načine da doprinese obuci ukrajinskog osoblja na borbenim avionima F-16", rekao je Gram za norveški javni servis NRK.

Sjedinjene Američke Države i nekoliko evropskih zemalja prethodno su saopštile da blagonaklono gledaju na mogućnost obuke ukrajinskog osoblja na F-16.

"Vlada Norveške takođe pozitivno gleda na takvu inicijativu. Zajedno sa saveznicima i partnerima, sada procenjujemo kako možemo da doprinesemo obuci pilota", nadovezao se Gram.

Prethodno je predsednica opozicione Liberalne partije Guri Melbi rekla da se članovi te stranke zalažu za to da norveška vojska pomogne Ukrajini u vezi s borbenim avionima, kao i da bi Norveška trebalo da Kijevu donira F-16.

Holandija pak želi da obuči ukrajinske pilote što je pre moguće, izjavila je Olongrenova u pismu tamošnjem parlamentu, ali i rekla da će obuka biti koordinisana s Belgijom, Danskom i Ujedinjenim Kraljevstvom, dok je moguće da će se inicijativi pridružiti i druge zemlje.

Ukrajinski piloti već prolaze obuku za korišćenje borbenih aviona F-16 u Poljskoj i nekoliko drugih evropskih zemalja, potvrdio je ranije visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

Ove nedelje je i Danska objavila da želi da igra centralnu ulogu u obuci ukrajinskih borbenih pilota.

image