Svet

Holandija čeka signal iz SAD: Obuka pilota na F-16 samo uz odobrenje Vašingtona

Koordiniramo planove za obuku pilota sa Belgijom, Danskom i Velikom Britanijom, poručila holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren
Holandija čeka signal iz SAD: Obuka pilota na F-16 samo uz odobrenje Vašingtonawww.globallookpress.com © Benoit Doppagne/Keystone Press Agency

Holandija čeka "zeleno svetlo" od Sjedinjenih Država kako bi počela da obučava ukrajinske pilote za upravljanje lovcima F-16, kazala je ministarka odbrane te zemlje Kajsa Olongren.

"Radimo na postavljanju vremenskog okvira za početak obuke ukrajinskih pilota na F-16 i smatramo važnim da počnemo sa obukom što je pre moguće, ali nam je potrebno zeleno svetlo Vašingtona", rekla je Olongren novinarima u Briselu.

Ona je istakla da Holandija takođe koordinira svoje planove za obuku pilota sa Belgijom, Danskom i Velikom Britanijom.

"Holandija će razgovarati sa zemljama koje imaju F-16 o njihovoj mogućoj isporuci Ukrajini, ali ovo pitanje sada nije na dnevnom redu", dodala je.

Ranije je šef diplomatije EU  Žozep Borelj rekao da su brojne zemlje Unije, uključujući Poljsku, počele da obučavaju ukrajinske pilote da upravljaju borbenim avionima F-16.

List "Politiko", pozivajući se na izvor iz Pentagona, ranije je pisao da se američko ministarstvo odbrane ne protivi da druge zemlje isporuče avione F-16 Ukrajini. Međutim, kako se navodi, takva odluka o transferu boraca još nije doneta, Pentagon je više puta dovodio u pitanje potrebu Ukrajine za njima u trenutnoj fazi sukoba. 

U Ukrajini se, kako je objavio list, pozivajući se na savetnika ukrajinskog ministra odbrane Jurija Saka, nadaju da će sa Zapada stići do 50 lovaca F-16, a da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski želeo da tema borbenih aviona bude u centru pažnje samita G7 u Japanu i samita NATO u Litvaniji.

image