Svet

Još jedan izvršni direktor "Džej Pi Morgana" moraće pred sudom da objašnjava svoje veze sa Epstinom

Banka sa Volstrita optužila je svog bivšeg direktora da ju je obmanjivao
Još jedan izvršni direktor "Džej Pi Morgana" moraće pred sudom da objašnjava svoje veze sa EpstinomGetty © Craig Barritt / Stringer

Džes Stejli će morati da se suoči sa tvrdnjama da je obmanuo "Džej Pi Morgan Čejs" o svojoj vezi sa Džefrijem Epstinom nakon što je njujorški sudija odbio pokušaj bankara da odbaci tužbu njegovog bivšeg poslodavca.

Banka je u martu podnela tužbu protiv 66-godišnjaka, koji je proveo više od 30 godina u "Džej Pi Morganu" kao šef privatnog bankarstva, u kojoj traži da on bude odgovoran u slučaju da bude dosuđena bilo kakva odšteta u dva odvojena slučaja koja se vode protiv njih zbog toga što su sarađivali sa Epstinom godinama, iako su znali za njegove "sklonosti".

"Fajnenšel tajms" podseća da su tužbe protiv "Džej Pi Morgana" podnete krajem prošle godine. Jednu je podnela neimenovana Epstinova žrtva, a drugu Američka Devičanska ostrva gde je seksualni prestupnik imao dom. Oni navode da je "Džej Pi Morgan" imao koristi od trgovine ljudima jer su se pretvarali da ne znaju za Epstinovo hapšenje zbog navođenja maloletnice na prostituciju.

Epstinova žrtva rekla je da ju je Stejli silovao i da je Stejli video kako ju je Epstin zlostavljao, što bivši bankar negira.

Iz "Džej Pi Morgana" navode da, ako su takve tvrdnje istinite, Stejli, koji je neko vreme bio Epstinov privatni bankar, nije ispunio svoje dužnosti. Banka takođe pokušava da natera Stejlija da im vrati deo plata koje je dobijao kao direktor.

Prošle nedelje banka je u saopštenju navela da je "Stejli optužen za neopisiva dela koja su osnova optužbi protiv banke. Ako je to istina, on je odgovoran za bilo kakvu štetu nanetu ne samo banci, već i ovim ženama."

Interna prepiska zaposlenih u banci, ali i bivši zaposleni pokazuju da su šefovi u "Džej Pi Morganu" znali da je Epstin silovatelj ali da su zatvarali oči nad tom činjenicom jer im je finansijer - koji je preminuo u zatvoru čekajući suđenje - dovodio bogate klijente.

image