Svet

Amerika, obećana zemlja: Više od 10 odsto okruga SAD u "trajnom siromaštvu"

Američki Jug najsiromašniji je deo SAD
Amerika, obećana zemlja: Više od 10 odsto okruga SAD u "trajnom siromaštvu"Getty © Spencer Platt / Staff

U više od 10 odsto američkih okruga vlada "trajno siromaštv", pokazali su rezultati popisa objavljeni ovog meseca.

U izveštaju se navodi da je 10,9 odsto od 3.142 okruga u zemlji - njih 341 - "iskusilo visoke stope siromaštva tokom dužeg perioda".

Više od 80 procenata okruga za koje je utvrđeno da imaju trajno siromaštvo nalazi se na američkom Jugu, "grupisani u neformalne podregije kao što su jugozapadna granica, delta Misisipija, jugoistok, Apalači", a trajno siromaštvo registrovano je i u okruzima gde živi starosedelačko stanovništvo, navode statističari.

Utvrđeno je da je skoro 20 posto svih okruga na američkom Jugu u konstantnom siromaštvu. Iako tamo živi 38 odsto stanovništva, ljudi sa Juga čine 54,9 odsto onih koji žive u stalnom siromaštvu, navodi se u izveštaju.

Petnaest država i Okrug Kolumbija nemaju okruge stalnog siromaštva - uključujući Havaje, Oregon i Nevadu na zapadu, Minesotu i Ajovu na srednjem zapadu i Nju Hempšir i Vermont na severoistoku.

Deset država je imalo 10 ili više procenata stanovništva koje je živelo u okruzima sa stalnim siromaštvom. Šest je imalo 15 posto ili više: Luizijana, Misisipi, Kentaki, Zapadna Virdžinija, Novi Meksiko i Njujork.

Biro za popis stanovništva napominje da se "trajno siromaštvo" koristi za označavanje "mesta sa dugom istorijom visoke stope siromaštva" i da se razlikuje od "hroničnog siromaštva", koje se odnosi na ljude koji stalno žive u siromaštvu. Područje je označeno kao trajno siromašno ako je imalo stopu siromaštva od 20 posto ili više, tokom tri decenije od 1989. do 2015-2019.

image