Svet

Demonstranti blokirali auto-put kod Haga: Policija upotrebila vodene topove, više od 1.500 uhapšenih

Policija je upotrebila vodene topove kako bi pokušala da rastera masu, ali mnogi demonstranti su došli spremni – u kabanicama i kupaćim kostimima
Demonstranti blokirali auto-put kod Haga: Policija upotrebila vodene topove, više od 1.500 uhapšenihwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Holandska policija je uhapsila više od 1.500 ljudi koji su blokirali glavni auto-put kod Haga na demonstracijama protiv klimatskih promena.

Tokom protesta organizacije Pobuna protiv izumiranja aktivisti su izašli na auto-put A12 zahtevajući ukidanje subvencija za fosilna goriva, navodi Bi-Bi-Si.

Policija je upotrebila vodene topove kako bi pokušala da rastera masu, ali mnogi demonstranti su došli spremni – u kabanicama i kupaćim kostimima.

U saopštenju policije je navedeno da je većina uhapšenih demonstranata puštena, ali da će njih 40 biti krivično gonjeno.

Na demonstracijama su učestvovale brojne poznate holandske javne ličnosti, među kojima i glumica Karis van Huten, poznata po ulozi Melisandre u TV seriji Igra prestola.

Van Hutenova je takođe uhapšena, ali je kasnije puštena iz pritvora, prenela je holandska novinska agencija ANP.

image