Svet

Meloni se ograđuje: Dobri odnosi sa Kinom mogući i bez "Pojasa i puta"

Italija je jedina članica G7 koja je potpisala memorandum o pristupanju "Putu svile", ali nije evropska niti zapadna zemlja sa najjačim ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Kinom
Meloni se ograđuje: Dobri odnosi sa Kinom mogući i bez "Pojasa i puta"© TANJUG/AP Photo/Susan Walsh

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da ta zemlja može da ima dobre odnose sa Kinom čak i ako ne bude deo inicijative "Pojas i put" (BRI), prenosi "Politiko". 

Meloni je dala do sada najoštrije komentare o kineskoj inicijativi, usred spekulacija da bi Italija uskoro mogla da odustane od globalnog infrastrukturnog projekta Pekinga, kojem se pridružila 2019. godine, što je izazvalo kritike SAD.

"Italija je jedina članica G7 koja je potpisala memorandum o pristupanju "Putu svile", ali nije evropska niti zapadna zemlja sa najjačim ekonomskim i trgovinskim odnosima sa Kinom", rekla je italijanska premijerka u intervjuu italijanskom listu "Mesađero".

Ona je istakla da to znači da je moguće imati dobre odnose sa Pekingom u važnim oblastima, a da oni ne budu deo strateškog plana.

Njeni komentari dolaze nedelju dana nakon što su se lideri G7 sastali u Hirošimi, u Japanu, gde su istakli potrebu da se "izbegne rizik" iz Kine. 

Meloni je navela da njena vlada još razmatra odluku o BRI. Učešće Italije u kineskoj inicijativi biće automatski obnovljeno za još pet godina u martu 2024, ukoliko se nijedna strana ne povuče uz prethodnu najavu od tri meseca.

Italijanski izvoz u Kinu zaostaje za izvozom drugih zemalja EU koje nisu deo BRI, kao što su Nemačka, Francuska i Holandija, pokazuju podaci Evropske komisije iz 2022. 

Kritičari ocenjuju da odluka Rima da uđe u grupu koju predvodi Kina nije poboljšala trgovinski deficit sa Pekingom. Kineski izvoz u Italiju porastao je za 51 odsto od 2019. do 2022. godine, dok je njen uvoz iz Italije porastao za svega 26 odsto u istom periodu, ističe Italijanska trgovinska agencija.

image