Svet

EK nije stala na put izmeni ugovora Mađarske i Rusije o nuklearnoj elektrani

Mađarska strana tvrdi da je Evropska komisija odobrila izmene 24. maja, a zahvaljujući tome, šanse za pokretanje dve nove nuklearne elektrane u Mađarskoj početkom 2030-ih ostaju realne, rekao je Sijarto
EK nije stala na put izmeni ugovora Mađarske i Rusije o nuklearnoj elektraniGetty © Carl Court / Staff

Evropska komisija nije iznela nikakve primedbe prilikom dogovaranja izmena ugovora za nuklearnu elektranu "Pakš 2" u Mađarskoj uz učešće državne korporacije "Rosatom", rekao je za "RIA Novosti" predstavnik EK.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, posle posete Moskvi i pregovora sa šefom državne korporacije "Rosatom" Aleksejem Lihačovim, rekao da su ugovori za izgradnju nuklearne elektrane "Pakš 2", koji se tiču finansiranja i izgradnje, izmenjeni i biće dostavljeni na odobrenje Evropskoj komisiji.

Mađarska strana tvrdi da je Evropska komisija odobrila izmene 24. maja, a zahvaljujući tome, šanse za pokretanje dve nove nuklearne elektrane u Mađarskoj početkom 2030-ih ostaju realne, rekao je Sijarto.

"Evropska komisija je razmatrala izmene ugovora koji se odnose na projekat "Pakš 2", o kojima su je mađarske vlasti obavestile prošlog meseca. EK nije uložila nikakve primedbe predloženih izmena i dopuna ugovora. Odgovor Komisije je striktno ograničen na njenu nadležnost u skladu sa ugovorom 'Euratom'", rekao je sagovornik ruske agencije.

Izvor je objasnio da se "promene koje su prijavljene odnose na ugovor o izgradnji, kao i na finansiranje nuklearne elektrane 'Pakš 2' između Mađarske i Rusije".

"Svake dalje izmene ugovora u budućnosti takođe treba da budu dogovorene sa Evropskom komisijom", rekao je predstavnik Evropske komisije.

Sijarto je ranije izjavio da izmene ugovora o izgradnji i finansiranju novih blokova nuklearne elektrane "Pakš" imaju za cilj otklanjanje birokratskih kašnjenja, ruska državna korporacija "Rosatom" ostaje glavni izvođač radova, a učešće stranih kompanija u projekat određuju oni kojima "Rosatom" veruje.

Prema njegovim rečima, postoje dva važna dodatka izmenama sporazuma, uz pomoć kojih je moguće ubrzati ulaganje u projekat uz poštovanje svih najstrožih pravila nuklearne bezbednosti: smanjenje birokratskog opterećenja u finansijskim transakcijama i racionalizacija procesa za izdavanje dozvola.

Prema ugovoru potpisanom 2014. godine s Rusijom, Mađarska namerava da proširi elektranu "Pakš" s dva VVER reaktora ruske proizvodnje od kojih je svaki kapaciteta 1,2 gigavata.

Elektrana je smeštana kod Dunava, na oko pet kilometara od grada Pakš, 75 kilometara od severne granice sa Hrvatskom.

Mađarska nuklearna elektrana "Pakš" ima četiri mala ruska reaktora VVER 440 s ukupnim kapacitetom od oko 2.000 megavata, koji su počeli s radom između 1982. i 1987. godine.

U toj elektrani proizvodi oko polovine svoje energije, a nuklearno gorivo elektrana dobija iz Rusije.

image