Svet

Nemačka ministarka odbrane traži od Švajcarske municiju za Ukrajinu

Samo dodatna municija za sistem "Gepard" može da osigura izvoz žitarica iz crnomorskih luka
Nemačka ministarka odbrane traži od Švajcarske municiju za Ukrajinuwww.globallookpress.com © Marcus Brandt

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht traži od Švajcarske da što pre odobri izvoz hitno potrebne municije za protivvazdušni sistem "Gepard" Ukrajini, piše "Špigl".

U pismu upućenom švajcarskoj ministarki odbrane Violi Amherd, Lambrehtova ističe da se sistemi "Gepard" u Ukrajini koriste uglavnom za zaštitu kritične infrastrukture, odnosno da su upravo oni odgovorni za bezbedan izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. A budući da snabdevanje žitom ima globalni značaj, nemačka ministarka opominje švajcarsku koleginicu da je neophodno zaštiti ga.

Švajcarska je do sada odbijala da izda potrebne dozvole za izvoz municije za "Gepard" koju proizvodi kompanija "Erlikon Birle" iz Ciriha. Razlog je – krizna područja se ne snabdevaju oružjem. Osim toga Švajcarska želi da ostane neutralna u međunarodnim sukobima, i zato je do sada odbijala bilo kakvu podršku Ukrajini.

Nemačka je Ukrajini obezbedila prvu kutiju municije sa oko 60.000 metaka. Međutim, kako Lambrehtova piše, Kijev je intenzivno upotrebljavao "Geparda" protiv ruskih dronova i krstarećih raketa, pa municije više nema.

image