Svet

Diplomatski imunitet za učesnike BRIKS-a ne važi za nalog MKS-a

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dobio poziv da učestvuje na samitu, a Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao nalog za hapšenje za ruskog lidera
Diplomatski imunitet za učesnike BRIKS-a ne važi za nalog MKS-aGetty © Handout / Handout

Diplomatski imunitet, koji će biti dodeljen učesnicima samita BRIKS-a u Južnoj Africi, ne odnosi se na naloge međunarodnih sudova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Afrike.

"Ovo je standardni imunitet koji dajemo za sve međunarodne konferencije i samite koji se održavaju u Južnoj Africi. Imunitet se dodeljuje konferenciji, a ne određenim pojedincima i služi da zaštiti konferenciju i njene učesnike od jurisdikcije zemlje domaćina za vreme trajanja konferencije", navodi se u saopštenju.

Imunitet koji će strane diplomate da dobiju ne važi za naloge koje je izdao neki međunarodni sud protiv nekog od učesnika, objašnjava MSP.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je dobio poziv da učestvuje na samitu, rekao je ranije portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Međutim, Međunarodni krivični sud (MKS) je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina pod optužbom za "nezakonito deportovanje" ukrajinske dece koju su ruske vlasti spasile od ukrajinskog granatiranja i izvele iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja.

Zbog toga je, krajem aprila južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio da bi njegova zemlja mogla da se povuče iz MKS-a, međutim, njegova administracija je demantovala ovu izjavu.

Naime, Južnoafrička Republika je, kao potpisnica Rimskog statuta iz 2002, u obavezi da sprovede nalog MKS-a. Ali kao zemlja domaćin ovogodišnjeg samita BRIKS-a, na kojem bi trebalo da se sastanu lideri najvećih svetskih ekonomija u razvoju, nalazi se u nezavidnom položaju.

Vlasti Južnoafričke Republike su uzimale u razmatranje nalog za hapšenje ruskog predsednika, kazao je ranije Ramafosa.

Ruski zvaničnici nalog za hapšenje ne gledaju kao pretnju jer Moskva ne priznaje jurisdikciju ovog suda.

Jurisdikciju MKS ne priznaju ni SAD, Kina, Indija, Azerbejdžan, Belorusija, Egipat, Indonezija, Iran, Kazahstan, Saudijska Arabija i Turska.

image