Svet

Ukrajina pokreće krivični postupak protiv Zelenskog zbog izdaje?

Ukrajinski predsednik i njegova družina su pod istragom zbog sumnje da su doprineli da ruski agenti budu postavljeni na ključne pozicije u okviru ukrajinske bezbednosne službe
Ukrajina pokreće krivični postupak protiv Zelenskog zbog izdaje?www.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apa

Ukrajinski sud obavezao je Istražni biro da pokrene krivični postupak protiv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i nekih članova njegovog tima zbog moguće izdaje.

"Naređeno je da se protiv Zelenskog i kompanije pokrene krivični postupak zbog izdaje. Podsećam, Istražni biro Ukrajine odbio je da sprovede istragu Zelenskog zbog toga što je on na ključne pozicije u Bezbednosnoj službi Ukrajine postavio agente FSB-a, ali mi smo sudu naredili da otpočne pretkrivični postupak", napisao je na Telegramu ukrajinski poslanik Geo Leros.

Prema njegovim rečima, Zelenski, šef njegove administracije Andrej Jermak, zamenik šefa administracije Roman Mašovec, bivši šef ukrajinske bezbednosne službe Ivan Bakanov i bivši zamenik sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Ruslan Demčenko "trebalo bi da budu ispitani kao glavni optuženi" za to što su se agenti ruske bezbednosne službe infiltrirali u ukrajinsku službu.

"Neću dozvoliti ovim izdajnicima da izbegnu odgovornost za teške zločine nad ukrajinskim narodom", rekao je Laros, koji je i ranije imao otvoreno neprijateljske izjave prema ukrajinskom predsedniku i Jermaku, zbog čega mu je u jednom trenutku bilo zabranjeno da prisustvuje sednicama skupštine.

image