Svet

Budanov potvrdio: Ukrajina je teroristička država; Zaharova: Hoće li UN i dalje ćutati?

Da li je Kiril Budanov najavio novu rundu likvidacija javnih ličnosti iz Rusije?
Budanov potvrdio: Ukrajina je teroristička država; Zaharova: Hoće li UN i dalje ćutati?www.globallookpress.com © Pavlo Bahmut

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov priznao je da Ukrajina stoji iza napada na neke poznate ličnosti iz javnog života Rusije.

U intervjuu sa ukrajinskim novinarom Valerijom Savčukom, a odgovarajući na njegovo pitanje da li Kijev može da likvidira poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjova i geopolitičara Aleksandra Dugina, Budanov je odgovorio: "Već smo došli do mnogih, uključujući i javne ličnosti".

Telegram kanal "Ridovka" piše da je Budanov ovim priznanjem preuzeo odgovornost za ubistvo ćerke Dugina, Darje Dugine, vojnog dopisnika Vladlena Tatarskog i napad na pisca Zahara Prilepina i dodaje da je šef ukrajinske obaveštajne službe poslednjim izjavama najavio nove napade. 

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova osvrnula se na ovu izjavu Budanova navodeći da Ukrajinom vladaju teroristi, a da su oni koji podržavaju kijevski režim njihovi saučesnici. 

"Da li Ujedinjene nacije ni ovo neće primetiti?", napisala je ona na Telegramu, pozvavši tako još jednom međunarodnu zajednicu da odreaguje na ono što već postaje otvoreno ispoljavanje terorističkih namera. 

Upitan da prokomentariše da li Kijev zaista stoji iza napada na Darju Duginu, Budanov je nešto ranije ovog meseca kazao sledeće: "Ubijali smo i ubijaćemo Ruse u bilo kojoj tački sveta sve dok Ukrajina u potpunosti ne pobedi". 

Moskva je ranije već osudila otvoreno agresivne izjave kijevskih zvaničnika i istakla da je to samo još jedna potvrda da je Ukrajina teroristička država koja sponzoriše, organizuje i izvršava ubistva. Predstavnik RF pri UN Vasilij Nebenzja, na jednoj od sednica, obratio se tim povodom kolegama i skrenuo njihovu pažnju na to što se ovakve terorističke namere kijevskog režima ne osuđuju.

Ipak, Zapad do sada nije odreagovao, dok neki od ukrajinskih glavnih medija objavljuju, i to bez cenzure, ankete na Telegramu pozivajući čitaoce da izaberu sledeću žrtvu terorističkog napada. 

UNIAN je tako kao potencijalne sledeće mete naveo čuvenog novinara Vladimira Solovjeva, glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjan, novinara Antona Krasovskog, generalnog direktora medijske grupe "Rasija sivodnja" Dmitrija Kiseljova, novinara Sergeja Mardana i Simjona Pegova, osnivača Telegram kanala "VorGonzo" (WarGonzo) vojne tematike.

image
VV inauguration
banner