Svet

Ukrajina postala članica NATO Centra za sajber bezbednost

Centar je osnovan 2008. godine na inicijativu Estonije, a Ukrajina je postala član na 15. godišnjicu osnivanja organizacije
Ukrajina postala članica NATO Centra za sajber bezbednostwww.globallookpress.com © IMAGO/Madis Veltman

Ukrajina je postala član Centra za pitanja sajber bezbednosti NATO-a (CCDCOE), prenosi ukrajinski portal UNIAN.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je "zahvalno državama sponzorima CCDCOE-a zato što su Ukrajinu pozvali da se priključi" i da "izražava posebnu zahvalnost vladi Estonije za podršku i pomoć na putu da Ukrajina postane deo CCDCOE-a NATO-a". 

Zahvalnost ukrajinske strane na mrežama je ispraćena slikom centrale ove organizacije u Talinu, u Estoniji, ispred koje sada zajedno sa zastavama nekih drugih država stoji i zastava Ukrajine. 

"Nacionalna zastava Ukrajine danas je zvanično podignuta kod NATO centrale" za sajber bezbednost u Talinu, "što označava i da je Ukrajina zvanično pristupila CCDCOE-u", navelo je ministarstvo na Tviteru.

Prvobitni zahtev o pristupanju organizaciji Kijev je uputio u avgustu 2021. godine. U februaru 2022. Mađarska je blokirala ulazak Ukrajine u ovaj sajber centar, ali je u martu iste godine ipak izglasano da joj se da status države-članice.

Centar je osnovan 2008. godine na inicijativu Estonije, a Ukrajina je postala član na 15. godišnjicu osnivanja organizacije. 

Bez obzira na to, NATO je odlučan da Ukrajinu ne prihvati u svoje "okrilje" sve dok se sukob u toj zemlji ne završi, o čemu su više puta govorili istaknuti zvaničnici organizacije, a što, po njegovim rečima, razume i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Ipak, Kijev nastavlja da zahteva što konkretnije korake kojima bi se ta zemlja što više približila NATO-u, a Zelenski je nakon jučerašnje evropske turneje izjavio da smatra da sada "ima više podrške za ulazak Ukrajine u EU i više razumevanja za pristupanje NATO-u".

image