Svet

"Vašington post": Da li će i kada početi dugo najavljivana ukrajinska ofanziva

Penzionisani general-potpukovnik Mark Hertling koji je komandovao američkom vojskom u Evropi poručuje da je nemoguće reći kada će napad Kijeva krenuti
"Vašington post": Da li će i kada početi dugo najavljivana ukrajinska ofanzivaGetty © Tanjug/AP Photo/Libkos

Dugo očekivana ukrajinska prolećna ofanziva će verovatno uskoro nastupiti. Koliko brzo? Nemoguće je reći. Može da počne za nekoliko dana ili nedelja, navodi u tekstu za "Vašington post" penzionisani general-potpukovnik Mark Hertling koji je komandovao američkom vojskom u Evropi i Iraku.

Kao profesionalni vojnik, ukrajinski general Valerij Zalužni zna da ima samo dve velike prednosti kada ide u ofanzivu: da bira vreme i mesto napada. On zna da je nakon slanja desetina hiljada vojnika protiv ruske vojske - sile koja je mesecima pripremala odbrambene položaje - nemoguće pozvati ih nazad.

Zalužni i njegovi komandanti ovu ofanzivu planiraju još od prošlog leta, ali najteža stvar koju je Zalužni morao da uradi tokom ovog dugog perioda je da stvori borbenu snagu potrebnu za napad. Trebalo je sinhronizovati mobilizaciju i savezničku obuku, koordinisati povratak tih snaga u Ukrajinu. To je, navodi Hertling za "Vašington post", složen i zastrašujući zadatak i za najboljeg komandanta.

Ukrajina je velika zemlja, a front je veoma dug. Dovođenje svih ovih jedinica na položaj je u vojnom žargonu koji se zove RSOI: prijem, postavljanje, kretanje napred i integracija. Čak i za najelitnije američke snage, ovo je izazov koji se više puta praktikuje u svim američkim centrima za obuku. Pojedini ukrajinski vojnici su se pokazali veoma dobri u prilagođavanju novom zapadnom kompletu i izvršavanju nemogućih zadataka na bojnom polju. Ali ispravan RSOI zahteva koordinisan i sinhronizovan timski rad, navodi penzionisani general.

Kada Zalužni integriše sveže obučene snage u svoju komandu i vrati jedinice na front, njegov zadatak je onda da pokrene napad i prebaci svoje trupe preko reke Dnjepar gde će se suočiti sa protivnikom koji je imao mesece da se pripremi. Složen skup prepreka i zastrašujući niz odbrambenih pojaseva i potencijalnih "zona ubijanja" čekaju Ukrajince u oblastima Hersona i Zaporožja, navodi vojni zvaničnik.

Ofanzivne operacije zahtevaju više snaga, veću manevarsku spretnost, precizno ciljanje i pucanje, kao i duže i sigurnije linije snabdevanja. Ukrajinska vojska nije izvršila ništa slično u ovom obimu, navodi Hertling koji predviđa da će Kijev ipak biti uspešan.

Hertling je upozorio i da će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski morati da se pripremi za ono što će se desiti nakon ovih početnih bitaka. Ukrajinskim civilima na okupiranoj teritoriji biće potrebna humanitarna pomoć. Biće neophodne masovne operacije razminiranja, obnova infrastrukture.

Svetska banka je nedavno procenila trenutne troškove obnove na oko 411 milijardi dolara, a konačna cifra će sigurno biti mnogo veća.

U tekstu za "Vašington post", Hertling navodi da NATO i Sjedinjene Države takođe moraju da se pripreme da nastave da podržavaju ukrajinsku vojsku na neodređeno vreme.

image