Svet

Zelenski posle evropske turneje: Više novog naoružanja, više političke podrške

Više je spremnosti partnera da slede ukrajinsku formulu za mir, imamo više podrške za ulazak Ukrajine u EU i više razumevanja za pristupanje NATO-u, poručio je Zelenski
Zelenski posle evropske turneje: Više novog naoružanja, više političke podrškewww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je da se nakon turneje po Evropi kući sa novim paketima vojne pomoći, ali i sa političkom podrškom.

"Vraćamo se kući sa novim odbrambenim paketima. Više novog naoružanja za front, više političke podrške", napisao je Zelenski u svojoj večernjoj video poruci koja je snimljena u vozu.

Prema njegovim rečima, tokom posete Evropi a uoči NATO samita i G7 u Viljnusu, usaglasio je stavove sa partnerima. 

"Na svim sastancima smo razgovarali o našoj 'formuli mira'. Više je spremnosti partnera da slede ukrajinsku formulu, ima više podrške za ulazak Ukrajine u EU i više razumevanja za pristupanje NATO-u", nada se Zelenski.

Evropska turneja

Zelenski je u subotu posetio Italiju i Vatikan, a u nedelju je odleteo u Nemačku gde se sastao sa nemačkim predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom.

Iste večeri uputio se u Pariz, gde se sreo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. 

Zelenski je u ponedeljak doputovao u London, a tamo se sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom.

Britanija (ne)šalje borbene avione u Ukrajinu

Iz kancelarije britanskog premijera potvrdili su da će Britanija poslati stotine raketa za PVO sisteme, kao i nove dronove dometa od preko 200 kilometara.

Britanija je takođe najavila da će ovog leta početi osnovnu obuku ukrajinskih pilota, međutim portparol Rišija Sunaka rekao je da ipak ne planiraju da šalju borbene avione u Ukrajinu, nakon što je ukrajinska vojska nagovestila da bi radije koristila borbene avione F-16, piše Rojters.

Iz Kremlja je saopšteno da Rusija "izuzetno negativno" gleda na britansku odluku da Ukrajini isporuči krstareće rakete dugog dometa "storm šedou dov" i drugu vojnu opremu, ali da ne veruje da će to promeniti ishod rata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da uticaj britanske vojne pomoći neće biti značajan i da će na kraju samo "pogoršati stvari po Ukrajinu".

image