Svet

Dogovor o gornjoj granici američkog duga prošao prvi test u Kongresu

Nakon što je zakonodavni odbor Predstavničkog doma podržao predlog, o njemu će glasati i donji dom američkog Kongresa
Dogovor o gornjoj granici američkog duga prošao prvi test  u Kongresuwww.globallookpress.com © Ting Shen - Pool via CNP

Dogovor dve partije o povećanju gornje granice američkog duga od 31,4 biliona dolara prošao je svoj prvi tekst, a zakonodavni odbor Predstavničkog doma podržao je predlog o privremenom ukidanju limita da kog SAD mogu da se zadužuju.

O tome će se danas glasati i u donjem domu američkog Kongresa.

Predlog zakona podržalo je sedam članova odbora u kome većinu imaju republikanci, dok ih je šest bilo protiv.

Pripadnici desnog krila Republikanske stranke prethodno su saopštili da se protive dvostranačkom predlogu o podizanju granice zaduživanja sa trenutnih 31,4 biliona dolara, i to u najgorem mogućem trenutku- kada ističe rok posle kojeg bi vlada SAD mogla da ostane bez novca za izmirenje obaveza.

Kako republikanci imaju tesnu većinu u Predstavničkom domu od 222 prema 213, moguće je da će biti još članova te stranke koji će glasati protiv zakona, pa će biti potrebna pomoć demokrata da se on izglasa i preda Senatu na odlučivanje.

Ova mera mora da bude usvojena u Kongresu do 5. juna, jer bi u suprotnom Ministarstvo finansija moglo da ostane bez sredstava za plaćanje svojih dugova po prvi put u istoriji SAD, što bi dalje moglo da izazove ekonomske probleme kako u SAD, tako i u svetu. , navodi Rojters.

Predsednik SAD Džo Bajden iz redova demokrata i predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti iz redova republikanaca predviđaju, međutim,  da će obezbediti dovoljno glasova za predlog zakona.

"Za" i "protiv"

Predstavnica Stefani Bis iz Republikanske stranke uverena je da će glasanje proteći u redu. "To su bili istinski pregovori i odraz naše podeljene vlade", rekla je ona novinarima.

Republikanska predstavnica Nensi Mejs izjavila je da će se usprotiviti ovom zakonu:

"Glasaću protiv tog debakla o plafonu duga, jer igre u Vašingtonu nisu vredne sudbine naše dece i unuka", napisala je Mejsova na Tviteru.

Glasanje u Senatu bi se moglo produžiti do vikenda ukoliko poslanici pokušaju da uspore njegovo usvajanje. Republikanac Majk Li rekao je da će pokušati da to uradi, a drugi republikanci su izrazili zabrinutost zbog nekih aspekata sporazuma.

Šta donosi suspenzija ograničenja američkog duga

Predlog zakona suspendovao bi ograničenje američkog duga do 1. januara 2025, omogućavajući Bajdenu da ostavi po strani ovo politički veoma rizično pitanje do predsedničkih izbora u novembru 2024. godine.

Dogovor bi ograničio deo državne potrošnje u naredne dve godine, ubrzao proces izdavanja dozvola za energetske projekte, vratio neiskorišćena sredstva za kovid 19 i uveo ograničenja za programe pomoći u hrani za siromašne Amerikance.

Inače, ovaj dogovor Bajdenu ostavlja odrešene ruke za njegove infrastrukturne projekte, kao i za zakone o "zelenoj energiji".

Republikanci tvrde da su oštri rezovi u potrošnji neophodni kako bi se obuzdao rast nacionalnog duga, koji je sada gotovo jednak godišnjem proizvodu američke privrede.

Predviđa se da će otplate kamata za nacionalni dug ubuduće trošiti sve veći deo sredstava iz budžeta. Dogovor ne obuzdava ovu vrstu troškova.

Većina ušteda bi se ostvarila ograničavanjem potrošnje za domaće programe, kao što su stanovanje, kontrola granica, naučna istraživanja i drugi oblici diskrecione potrošnje.

Stanje u odnosu na gornju granicu duga navelo je agencije za rejting da upozore kako bi mogle da smanje rejting američkog duga.

image