Ekonomija

Jelen: SAD upadaju u ustavnu krizu ako Kongres ne podigne granicu zaduživanja

Ministarka finasija je ponovila da je podizanje ili uklanjanje granice duga posao za Kongres, i da će SAD biti same odgovorne za "ekonomsku i finansijsku katastrofu" ako se to ne desi
Jelen: SAD upadaju u ustavnu krizu ako Kongres ne podigne granicu zaduživanjawww.globallookpress.com © Rod Lamkey/Keystone Press Agency

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi SAD mogla zateći "ustavna kriza" ako Kongres ne podigne gornju granicu zaduživanja.

Ako ne dođe do dodatnog zaduživanja to bi moglo da uzrokuje i globalnu finansijsku krizu, smatra Jelen.

Ona je u intervjuu za Ej-Bi-Si njuz istakla da pregovori o podizanju gornje granice duga ne bi trebalo da se odvijaju "sa pištoljem uperenim u glavu američkog naroda" i poslanicima u Kongresu ponovo poručila da je, bez dizanja granice, vlada SAD u stanju da ispunjava svoje obaveze samo do početka juna.

Jelen je ponovila da je podizanje ili uklanjanje granice duga posao za Kongres, i da će SAD biti same odgovorne za "ekonomsku i finansijsku katastrofu" ako se to ne desi, prenosi Rojters.

"Takođe ne bi trebalo da dođemo do situacije u kojoj treba da razmatramo da li predsednik može da nastavi sa izdavanjem duga. Ovo bi bila ustavna kriza", dodala je Jelen, misleći na razgraničenje ovlašćenja izvršne i zakonodavne vlasti prema Ustavu SAD.

Bajden je zatražio od Kongresa da bezuslovno podigne gornju granicu duga.

Predstavnički dom predvođen republikancima usvojio je prošlog meseca nacrt zakona kojim bi se podigla gornja granica vladinog duga od 31,4 triliona dolara, ali uz zahteve za značajno smanjenje potrošnje u narednoj deceniji, čemu se protive Bajden i njegove kolege demokrate, piše britanska agencija.

Predsednik SAD je tvrdio da neće pregovarati o povećanju gornje granice duga, ali da će razmotriti smanjenje budžeta nakon što se usvoji nova granica.

Gornja granica duga SAD je podizana, produžavana ili revidirana 78 puta od 1960. godine.

Trenutno je gornja granica jednaka otprilike 120 odsto godišnjeg ekonomskog učinka zemlje. Dug SAD je dostigao tu granicu u januaru i Ministarstvo finansija je do sada uspevalo da ispunjava obaveze, ali bi do jula ili avgusta Vašington mogao u potpunosti da prestane sa zaduživanjem.

Zamenik ministra finansija Voli Adejemo takođe je upozorio na rizik od neplaćanja obaveza u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si, prenosi Rojters.

"Neizvršenje novčanih obaveza bi bilo katastrofalno za Sjedinjene Države", rekao je Adejemo i ocenio da bi nemogućnost otplate duga "imala užasan uticaj na kamatne stope."

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se u Beloj kući 9. maja sa predsednikom Predstavničkog doma republikancem Kevinom Mekartijem, liderom republikanske manjine u Senatu Mičem Mekonelom i najvišim demokratama u Kongresu, kada će otpočeti razmatranje daljih mera.

Jelen je prethodno pozvala Kongres da reaguje "što je pre moguće" kako bi rešila ograničenje od 31,4 triliona dolara, upozorivši da bi vlada SAD mogla ostati bez novca do 1. juna ako se gornja granica duga ne podigne ili ne suspenduje.

Podsećamo, SAD su gornju granicu duga do sada podizali čak 78 puta, uglavnom u poslednji čas, uvek uz upozorenja da bi to moglo da dovede do prestanka finansiranje države i njenih davanja zato što za to nedostaju budžetska sredstva. Od naplate poreza, naime, nije prikupljeno dovoljno u budžetsku kasu.

Republikanci su u Predstavičkom domu Kongresa, gde imaju većinu, izglasali zakon o dodatnom zaduživanju, ali je to uslovljeno smanjenjem potrošnje, odnosno različitih državnih davanja na šta demokrate koji imaju većinu u Senatu ne pristaju.

Zato će američki predsednik Džozef Bajden na sastanku sa liderima dve stranke, 9. maja, pokušati da pomiri razlike.

image