Svet

Jelen potvrdila: Bajden spreman da uništi američku ekonomiju da bi se suprotstavio Kini

Američka ministarka finansija izjavila je da Vašington razmatra strane investicije u pogledu rizika po nacionalnu bezbednost
Jelen potvrdila: Bajden spreman da uništi američku ekonomiju da bi se suprotstavio KiniGetty © Drew Angerer

Američki predsednik Džozef Bajden pokušaće na sve načine da zaštiti Ameriku od bezbednosnih pretnji koje predstavlja Kina, čak i ako to znači da će naneti štetu američkoj ekonomiji, tvrdi ministarka finansija Dženet Jelen.

"Nacionalna bezbednost je od najveće važnosti u našim odnosima sa Kinom", rekla je Jelen tokom govora u Vašingtonu, prenosi RT.

Ona je navela primer blokiranja Kine da dobije određene tehnologije, dodajući: "Nećemo praviti kompromise u vezi sa ovim zabrinutostima, čak ni kada oni nameću kompromise našim ekonomskim interesima."

Jelen je optužila Kinu za nepoštene ekonomske prakse i konfrontaciju prema SAD i njihovim saveznicima poslednjih godina. Vašington ima "širok skup alatki" za suočavanje sa bezbednosnim pretnjama iz Kine, dodala je ona, kao što su kontrola izvoza i sankcije protiv subjekata koji pružaju podršku Narodnooslobodilačkoj vojsci.

"Ministarstvo finansija ima ovlašćenja za sankcije kako bi odgovorilo na pretnje u vezi sa sajber-bezbednošću i kineskom vojno-civilnom fuzijom", rekla je Jelen.

"Takođe, pažljivo razmatramo strane investicije u Sjedinjenim Državama u pogledu rizika po nacionalnu bezbednost i preduzimamo neophodne radnje za rešavanje takvih rizika. Razmatramo i program za ograničavanje određenih odlaznih investicija SAD u specifične osetljive tehnologije sa značajnim implikacijama na nacionalnu bezbednost."

Bajdenova administracija je već preduzela korake da blokira kineske kompanije koje obezbeđuju napredne poluprovodničke tehnologije, kao što je ograničavanje izvoza opreme za proizvodnju čipova. Jelen je insistirala da Vašington ne preduzima takve akcije da bi stekao ekonomsku prednost ili da bi ugušio rast i modernizaciju Kine.

Jelen je takođe prekorila Kinu zbog navodnih kršenja ljudskih prava i navodne podrške Rusiji "bez granica" usred ukrajinske krize. Ona je upozorila da će posledice biti teške ako Kina pruži materijalnu podršku ili pomogne Rusiji da izbegne sankcije, i dodala da će SAD koristiti svoje "alatke" da spreče kršenje ljudskih prava.

image