Svet

Stoltenberg i Blinken optimistični: Prijem Švedske u NATO do jula

Generalni sekretar NATO-a je rekao da je u stalnom kontaktu sa turskim vlastima kako bi pokušao da ukloni preostale prepreke za prijem Švedske
Stoltenberg i Blinken optimistični: Prijem Švedske u NATO do julaGetty © Sean Gallup

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da je članstvo  Švedske u NATO "apsolutno moguće" do samita Alijanse u Viljnusu u julu.

On je naglasio da za tu odluku nema garancija i to samo dva dana posle ponovnog izbora Redžepa Tajipa Erdogana za predsednika Turske, koja se protivi tom prijemu.

"Nema garancija, ali je apsolutno moguće postići rešenje o punopravnom članstvu Švedske do samita", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Oslu, gde se ove nedelje održava neformalni sastanak šefova diplomatija zemalja NATO.

Stoltenberg je rekao da je u stalnom kontaktu sa turskim vlastima kako bi pokušao da ukloni preostale prepreke za prijem Švedske.

Blinken: Verujemo da je vreme sada 

I američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Tursku da odmah finalizuje pristupanje Švedske NATO-u, rekavši da je ta nordijska zemlja već preduzela značajne korake da odgovori na prigovore Ankare na njeno članstvo.

Blinken je takođe odbacio nagađanja da je prodaja borbenih aviona F-16 Ankari povezana sa odobrenjem Turske za ulazak Švedske u NATO.

Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da radi na okončanju prolongiranja pristupa Švedske u NATO.

"Verujemo da je vreme sada i da nema razloga da ne idemo napred. Radujemo se što će se ovaj proces završiti u narednim nedeljama. Nemamo sumnje da će se to desiti", rekao je Blinken.

Turska je uz Mađarsku jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratifikovala članstvo Švedske. Finska je formalno postala 31. članica Alijanse 4. aprila.

Erdogan blokira švedsku kandidaturu optužujući Stokholm da pruža utočište turskim opozicionarima i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra terorističkim. Projekcija njihove zastave se pojavila na zgradi parlamenta u Stokholmu i to na dan izbora u Turskoj.

Pošto je parlament u Turskoj u procesu formiranja posle izbora, šef turske diplomatije neće biti prisutan ove nedelje u Oslu na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a, koji bi trebalo da pripremi samit u Vilnjusu zakazan za 11. i 12. jul.

image