Svet

Generalni direktor IAEA najavio putovanje u Kijev i NE Zaporožje, možda i u Moskvu

Rafael Grosi je zatražio od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite nuklearne elektrane Zaporožje
Generalni direktor IAEA najavio putovanje u Kijev i NE Zaporožje, možda i u Moskvuwww.globallookpress.com © Dmitry Grigoriev

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi saopštio je da planira da uskoro poseti Kijev i Zaporošku nuklearnu elektranu u Ukrajini, a možda i Moskvu.

"Planiram da pokušam da odem u Kijev i Zaporožje. Verovatno i u Moskvu", rekao je Grosi novinarima posle sednice Saveta bezbednosti UN u utorak, bez navođenja preciznih vremenskih okvira, prenosi TASS.

On je saopštio da eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA u ovom trenutku nisu uočili raspoređivanje teškog naoružanja u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani.

Prema njegovim rečima, IAEA ima "veoma dobre stručnjake" koji mogu da identifikuju ovu vrstu opreme.

Grosi je na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da ni nakon višemesečnih napora nije uspeo da obezbedi dogovor dve strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa, koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje.

On je zatražio od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi, u koje spada obaveza da se ne vrše napadi na lokaciju i sa lokacije elektrane, da se prostor nuklearke ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja, kao što su višecevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

Na sastanku u Savetu bezbednosti UN, Grosi je zatražio da stanice za napajanje električnom energijom izvan lokacije NE Zaporožje ostanu dostupne i bezbedne, kao i svi drugi vitalni sistemi koji se moraju zaštititi od napada ili sabotaža.

image