Svet

Velika Britanija i Moldavija započinju pregovore o sporazumu o repatrijaciji

Sunak će započeti pregovore na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu
Velika Britanija i Moldavija započinju pregovore o sporazumu o repatrijacijiGetty © Leon Neal / Staff

Velika Britanija će otvoriti pregovore sa Moldavijom o novom sporazumu o repatrijaciji migranata iz te istočnoevropske zemlje, pošto se premijer Riši Sunak suočava sa domaćim pritiscima da smanji priliv migranata.

Sunak će započeti pregovore o sporazumu na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu u Moldaviji, piše "Politiko".

Britanski premijer je borbu protiv ilegalnih migracija stavio na listu svojih prioriteta i suočava se sa zahtevima svoje Konzervativne stranke da smanji ukupan broj migranata. Brojke objavljene prošle nedelje pokazuju da je prošle godine postavljen rekord novopristiglih migranata u Veliku Britaniju od 606.000.

Sunak će takođe objaviti da je sličan sporazum sa Gruzijom stupio na snagu i da Velika Britanija deli obaveštajne podatke sa Bugarskom u cilju progona bandi koje krijumčare ljude sa Zapadnog Balkana i istočnog Mediterana u ostatak Evrope.

"Ne možemo da rešimo ove probleme bez bliske saradnje evropskih vlada i institucija", rekao je Sunak uoči samita, saopštio je njegov kabinet.

"Na svakom sastanku, svakom samitu, svakom međunarodnom skupu poput ovog, bezbednost naših granica mora biti na vrhu dnevnog reda", dodao je.

Sunak, takođe, planira da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, čija je zemlja domaćin trećeg samita Samita Evropske političke zajednice u oktobru, kako bi razgovarali o problemu ilegalnih migracija.

image