Svet

SAD ukida obaveznu vakcinaciju za strance: Migranti u niskom startu

Bajdenove odluke stupiće na snagu 12. maja, nakon okončanja vanredne situacije koja je uvedena zbog pandemije kovida-19
SAD ukida obaveznu vakcinaciju za strance: Migranti u niskom startuwww.globallookpress.com © Alexandre Silva/Keystone Press Agency

Američki predsednik Džozef Bajden ukinuo je uredbu o obaveznoj vakcinaciji protiv korona virusa za strance koji ulaze u ovu državu.

Istovremeno, prestala je da važi i odredba kojom su savezni službenici i zaposleni u javnoj upravi takođe bili u obavezi da se vakcinišu, prenosi Rojters.

Bajdenove odluke stupiće na snagu 12. maja, nakon okončanja vanredne situacije koja je uvedena zbog pandemije kovida-19.

Britanska agencija navodi da pravila o obaveznoj vakcinaciji koja su se odnosila na tri i po miliona federalnih službenika nisu sprovođena već više od godinu dana, usled niza sudskih presuda.

Ta pravila su podrazumevala da nevakcinisanim radnicima prete otpuštanja ili disciplinske mere.

Migranti se grupišu kod Tihuane

Uredba pod nazivom "naslov 42" koja je omogućavala da se tražioci azila i meksički migranti brzo proteruju u Meksiko kako bi se sprečilo širenje kovida-19, takođe odlazi u prošlost, što je posebno je obradovalo Meksikance, koji se već grupišu u pograničnom gradu Tihuana.

To će dovesti do navale migranata koji čekaju da pređu u SAD, ocenjuje Rojters.

"Ništa slično nije viđeno ranije", rekao je Enrike Lusero, direktor za migrantska pitanja u Tihuani.

Aktivisti kažu da su redovi migranata počeli da gomilaju ove nedelje u Tihuanu, koja se graniči sa San Dijegom u Kaliforniji.

Neki su pokušali da pređu ilegalno umesto da čekaju, dodaju oni.

Sjedinjene Države insistiraju da kraj "naslova 42" ne znači momentalno otvaranje granica.

image