Svet

Predsednik Meksika pisao Bajdenu: Traži obustavljanje finansiranja grupa koje su protiv njegove vlade

Predsednik Meksika kaže da je očigledno da je u pitanju "intervencionistički akt, suprotan međunarodnom pravu i odnosima koji treba da vladaju između slobodnih i suverenih država"
Predsednik Meksika pisao Bajdenu: Traži obustavljanje finansiranja grupa koje su protiv njegove vladewww.globallookpress.com © Luis Barron/Keystone Press Agency

Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador zatražio je od američkog lidera Džozefa Bajdena da spreči Agenciju Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) da finansira grupe koje su "neprijateljski raspoložene" prema njegovoj vladi".

On nije precizirao koje grupe su u pitanju, ali je ranije već optužio nekoliko medijskih organizacija da su deo konzervativnog pokreta protiv vlade ove države.

"Vlada SAD, posebno kroz USAID, već neko vreme finansira organizacije, koje su otvoreno protiv legalne i legitimne vlade koju predstavljam", navodi meksički predsednik u pismu koje je prosleđeno medijima.

Ističe da je očigledno da je u pitanju "intervencionistički akt, suprotan međunarodnom pravu i odnosima koji treba da vladaju između slobodnih i suverenih država".

U pismu se poziva na Bajdenovu intervenciju i podseća da je američki Stejt department najavio da će USAID povećati finansiranje takvih organizacija.

Lopez Obrador ranije je kritikovao grupu za slobodu govora "Član 19", koju podržava USAID, kao i udruženje "Meksikanci protiv korupcije" (MCCI), koji su godinama izveštavali o navodnoj korupciji i nedostatku transparentnosti u sadašnjoj i prethodnim vladama.

Meksiko je 2021. Americi poslao sličan zahtev i tražio od USAID-a da povuče sredstva dodeljena nevladinim organizacijama koje kritikuju njihovu vladu.

Portparol USAID-a je u sredu istakao "duboko partnerstvo" koje, tvrdi, vlada između SAD i Meksika.

"Posvećeni smo radu sa različitim lokalnim partnerima, uključujući civilno društvo, na pokretanju inkluzivnog, održivog, lokalno vođenog razvoja", rekao je portparol i dodao da "USAID takođe sarađuje sa meksičkom razvojnom agencijom AMEKSCID" po pitanju migracija.

Stejt department, MCCI i "Član 19" nisu za sada odgovorili na zahteve za komentar.

Lopez Obrador je pre nekoliko dana podržao predlog da se ukine meksičko telo za slobodu informacija INAI i rekao da su mnoga autonomna tela pristrasna i da "rasipaju javna sredstva".

SAD su predložile budžet od 63,1 milijarde dolara za 2024. godinu za Stejt department i USAID, za koji kažu da će im "omogućiti da nastave da promovišu nacionalne interese SAD i predvode svet u suočavanju sa globalnim izazovima".

image