Svet

Mediji: Nemačka ušla u trag mogućem učesniku eksplozije na gasovodima Severni tok

Nemački list je objavio da najmanje dva Ukrajinca mogu biti umešana u eksplozije na gasovodima
Mediji: Nemačka ušla u trag mogućem učesniku eksplozije na gasovodima Severni tokNone © Tanjug/Swedish Coast Guard via AP, File

Jedan pripadnik ukrajinske vojske mogao bi biti jedan od mogućih učesnika diverzije na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, iako nikakvih potvrda da su kijevske vlasti bile obaveštenje o njihovom delovanju nema, objavio je "Zidojče cajtung", pozivajući se na izvore u istražnim krugovima.

"Prema istrazi, koju potvrđuju zaključci istražitelja, jedan od članova posade jahte 'Andromeda' (koja je mogla da se koristi za dostavu eksploziva), mogao bi biti 26-godišnji ukrajinski vojnik iz grada jugoistočno od Kijeva. Istražitelji su mu ušli u trag, jer je prilikom iznajmljivanja jahte pokazao rumunski pasoš", navodi se u članku.

Prethodno je nemački list objavio da najmanje dva Ukrajinca mogu biti umešana u eksplozije na gasovodima.

Prema pisanju "Špigla", koji se poziva na izvore u tužilaštvu, za podrivanje gasovoda korišćen je eksploziv oktogen, dok podaci sa jahte "Andromeda", koja je navodno korišćena za transport eksploziva, ukazuju da tragovi operacije vode u Ukrajinu.

Diverzija na gasovodima Severnog toka

Eksplozije na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija Nord strim AG saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi "Baltops", a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Prema navodima Herša, odluku o operaciji doneo je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, nakon devet meseci razmatranja tog pitanja s predstavnicima američke administracije zaduženim za pitanja nacionalne bezbednosti.

Pentagon je kasnije saopštio da SAD nisu umešane u diverziju na ruskim gasovodima.

Mesec dana nakon Heršove objave američki list "Njujork tajms" je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list "Špigl" preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.

Prema Heršovom mišljenju, verzija o umešanosti tima jahte "Andromeda" u eksplozije, a o kojoj pišu zapadni mediji, je neodrživa.

Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih "aktivista" u eksplozije besmislica. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.

image