Svet

"Dojče vele": DNK deteta rešava misteriju sabotaže Severnog toka

Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala i nemačka policija dobili su zadatak da pronađu počinioce koji su uništili cevi nemačko-ruskog gasovoda na dubini od oko 70 metara ispod površine mora
"Dojče vele": DNK deteta rešava misteriju sabotaže Severnog tokaGetty

Nemačka Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala (BKA) pretresla je stan na području Nemačke i saslušala žensku osobu u okviru istrage koja se vodi oko sabotaže gasovoda Severni tok, piše "Dojče vele".

Tokom protekle nedelje BKA je, kako su objavili nemački mediji, u Frankfurtu na Odri obavila pretres stana osobe koja, kako se navodi, nema status osumnjičene. Radi se o bivšoj partnerki jednog osumnjičenog Ukrajinca protiv koga se vodi istraga. Ona je saslušana, a kako tvrde nemački mediji, zaplenjen je i njen mobilni telefon.

Ta ženska osoba i osumnjičeni Ukrajinac imaju jedno zajedničko dete. Oni su, kako se dalje navodi, neko vreme i živeli zajedno. Istražni organi BKA su, sudeći po informacijama medija, uzeli DNK njihovog deteta kako bi je uporedili s DNK pronađenim na jahti "Andromeda", koja je već duže vreme u fokusu istrage. Na taj način nameravaju da provere da li se osumnjičeni Ukrajinac u septembru prošle godine zaista nalazio na tom plovilu.

Portparolka nemačkog Saveznog državnog tužilaštva potvrdila je da je "25. maja u Frankfurtu na Odri izvršena pretraga stana jedne osobe koja se ne sumnjiči".

"Dojče vele" ističe da se verovatno radi o jednom od najkompleksnijih istražnih postupaka u istoriji SR Nemačke. Savezno državno tužilaštvo već mesecima pokušava da rasvetli okolnosti napada na gasovod Severni tok u septembru 2022. Istraga se vodi zbog sumnje na "protivustavnu sabotažu" na dnu Baltičkog mora.

Savezna kancelarija za borbu protiv kriminala i Savezna policija dobili su zadatak da pronađu počinioce koji su uništili cevi nemačko-ruskog gasovoda na dubini od oko 70 metara ispod površine mora. U fokusu interesovanja nemačkih istražitelja već neko vreme je 15 metara duga jahta "Andromeda".
Ona je, kako se sumnja, početkom septembra prošle godine napustila luku u Rostoku, na nemačkoj baltičkoj obali.

Osobe koje su se u trenutku isplovljavanja verovatno nalazile na njoj, po svemu sudeći, dale su falsifikovane pasoše prilikom iznajmljivanja broda. BKA je tokom istrage na toj jahti kasnije otkrio i tragove eksploziva. Sudeći po istraživanju nemačkih javnih servisa VDR i NDR, kao i dnevnog lista "Zidojče cajtung", navodno više tragova povezanih s iznajmljivanjem "Andromede" vodi ka Ukrajini, i to prema krugovima ukrajinske vojske.

Najpre se u tom kontekstu spominje jedna turistička agencija u Varšavi, koja je očigledno služila samo kao paravan, odnosno falsifikovan rumunski pasoš koji je, prema saznanjima nemačkih istražnih organa, očigledno koristio mlađi Ukrajinac.

On je, kako se sumnja, povezan s ukrajinskom vojskom, ističe "Dojče vele". Istražitelji se bave i drugim osobama koje smatraju mogućim pomagačima grupe koja je, kako se sumnja, izvela napad. Osim nemačkog istražnog postupka, istraga o okolnostima napada na gasovod Severni tok trenutno se vodi i u nekoliko drugih evropskih zemalja. Tim slučajem se bave i danski i švedski organi, ali se o trenutnom statusu istražnog postupka u te dve zemlje za sada ne zna gotovo ništa.

Nadležno Državno tužilaštvo u Švedskoj nedavno je navelo da "imaju dobru predstavu o tome kako je ta akcija izvedena".

Ugledni američki istraživački novinar Simor Herš je, nasuprot tome, pozivajući se na sopstvene izvore, optužio američke obaveštajne službe da su, uz asistenciju Norveške, izvršile sabotažu nemačko-ruskog gasovoda.

image