Svet

Erdogan položio zakletvu: Na inauguraciji 20 šefova država

Erdoganu je ovo treći mandat na čelu Turske, a drugi od kada je 2017. godine promenjen Ustav i uveden predsednički sistem
Erdogan položio zakletvu: Na inauguraciji 20 šefova država© Mert Gökhan Koç/dia images via AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan položio je danas zakletvu za novi petogodišnji predsednički mandat nakon što je prošle nedelje pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Zaklinjem se svojom čašću i integritetom pred velikom turskom nacijom i istorijom da ću čuvati postojanje i nezavisnost države, da ću se pridržavati Ustava, vladavine prava, demokratije, principa i reformi Ataturka, i principa sekularne republike", rekao je Erdogan na ceremoniji inauguracije u parlamentu u Ankari, prenosi Tass.

Njemu je ovo treći mandat na čelu Turske, a drugi od kada je 2017. godine promenjen Ustav i uveden predsednički sistem. 

"Očekujemo da će inauguraciji prisustvovati 20 šefova država i 45 ministara spoljnih poslova", rekao je za TASS izvor iz Turske predsedničke administracije.

Srbiju na ceremoniji u Turskoj predstavlja prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok Rusiju predstavlja predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

Tokom ceremonije, Erdoganu je uručen protokol o pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora.

Mediji i posmatrači već su počeli da spekulišu ko bi mogao da se nađe u novoj vladi. Kako prenosi turski list "Hurijet", očekuje se da će doći do značajnih kadrovskih promena.

Ergodan je u drugom krugu predsedničkih izbora prošle nedelje porazio kandidata ujedinjene opozicije Kemala Kiličdaroglua. Aktuelni predsednik je osvojio 52 odsto glasova, dok je njegov rival dobio podršku oko 48 odsto glasača.

image