Svet

Predizborna trka među republikancima: Desantis sve oštrije o Trampu

Desantis je počeo da pravi oštre kontraste sa Trampom, opisujući bivšeg predsednika kao političara koji je zalutao i koji je postao kreatura vlade koju je trebalo da transformiše i to zato što je bio previše spreman na kompromise
Predizborna trka među republikancima: Desantis sve oštrije o Trampuwww.globallookpress.com © Kyle Mazza

U prvoj nedelji svoje predsedničke kampanje za izbore 2024. godine, guverner Floride Ron Desantis naporno je radio da sebe predstavi glasačima kao pravog kandidata, ali je isto toliko napora uložio da "opiše" čoveka koji mu stoji na putu za republikansku nominaciju, navodi "Rojters".

Obilazeći tri države sa ranim glasanjem, Desantis (44) je tvrdio da je konzervativnija i doslednija alternativa Donaldu Trampu, bivšem predsedniku i trenutnom lideru u trci za predsedničku kandidaturu među republikancima.

Tramp je uzvratio na ove tvrdnje, što ne samo da je pojačalo tenzije u republikanskoj trci, već je i pružilo uvid u Desantisovu strategiju.

Naime, prolazeći Ajovu, Nju Hempšir i Južnu Karolinu, guverner je nastavio da se predstavlja kao nepomirljivi protivnik abortusa, imigracije, državne potrošnje, kriminala i LGBT prava.

Ali po prvi put, Desantis je počeo da pravi oštre kontraste sa Trampom, opisujući bivšeg predsednika kao političara koji je zalutao i koji je postao kreatura vlade koju je trebalo da transformiše i to zato što je bio previše spreman na kompromise.

Trampov tabor pokušao je da uradi isto Desantisu, nazivajući ga marionetom i umanjujući njegova dostignuća na mestu guvernera Floride. U stranci u kojoj je još uvek privlačno biti politički autsajder, nijedan od njih ne želi da bude označen kao kandidat establišmenta.

Pozicioniranje

Desantisova turneja u navedenim državama - u kojima će sledeće godine biti održani prvi predizbori Republikanske stranke - imala je za cilj da se on brzo pozicionira kao Trampova najveća pretnja.

U svojim govorima nije direktno kritikovao Trampa, već je iznosio nejasne reference, govoreći publici da je on kandidat koji će konačno da obezbedi južnu granicu SAD ili da je "rukovođenje" važnije od "izgradnje brenda". 

Bio je to način da Desantis poruči Trampovim pristalicama da će nastaviti svoj posao, ali da neće praviti od njih svoje neprijatelje vređanjem bivšeg predsednika, koji još uvek ima mnogo vrlo lojalnih pristalica.

Ali u obraćanju medijima, Desantis je bio manje oprezan. Istakao je da se Tramp, njegov glavni rival, pomerio "levo" tokom mandata u Beloj kući i da više nije isti kandidat koji se kandidovao 2016.

Desantis je u intervjuu za radio stanicu u Nju Hempširu ocenio kao "infantilnu" Trampovu sklonost da svojim protivnicima daje nadimke.

"Mislim da to nije ono što birači žele i iskreno, mislim da je njegovo ponašanje, koje je takvo već godinama, jedan od razloga zašto sada nije u Beloj kući", rekao je Desantis.

Desantis je uporedio Trampovo vreme provedeno na funkciji sa onim što je sam uradio kao guverner Floride, gde su on i republikansko zakonodavstvo sproveli veliki broj konzervativnih reformi.

"Uvek će postojati načini da kažete da nešto ne možete da uradite. Uvek će postojati izgovori koje možete da ponudite", poručio je Desantis okupljenima u Gilbertu u Južnoj Karolini . 

Prema najnovijem istraživanju Rojtersa i Ipsosa, za sada među republikancima dominira Tramp sa podrškom od 49 odsto, dok je Desantis sledeći sa 19 odsto.

image