Svet

Ron Desantis ne može da se odluči ni kako se izgovara njegovo prezime?

Neki kandidati za predsednika SAD izgleda da se spotiču o sopstvene noge, a neki, pak, i o sopstveno prezime
Ron Desantis ne može da se odluči ni kako se izgovara njegovo prezime?Getty © Scott Olson/Getty Images

Dok se neki predsednički kandidati u SAD spotiču naizgled sami od sebe, neki drugi izgleda da ne znaju ni kako se izgovara njihovo ime.

Čini se da je to slučaj sa Ronom Desantisom, republikanskim guvernerom Floride koji se nedavno i zvanično pridružio u trci za predsedničke izbore koji se u Americi održavaju naredne godine. Kako zapaža portal "Aksios", Desantis je u ranim danima svoje kampanje svoje prezime izgovarao i kao Desantis, ali i kao Disantis.

Ova "nedoumica" je, kako portal navodi, bila izvor konfuzije za njegov reklamni tim već duži niz godina, a u reklamnom spotu kojim je najavio svoju kampanju, izgleda da je prevagnulo Disantis, dok je guverner Floride u intervjuu za radio iz Južne Karoline napomenuo da se njegovo prezime izgovara upravo tako.

Sa druge strane, ovaj 44-godišnji "crveni" kandidat je u nekim skorašnjim intervjuima, uključujući i jedan za "Foks njuz", naglasio da je njegovo prezime zapravo Desantis.

Nedoumice oko sopstvenog prezimena pružile su obilatu municiju Desantisovim (ili Disantisovim) političkim protivnicima, pa je tako kampanjski portparol Donalda Trampa za "Aksios" Disantisa (ili Desantisa) nazvao "folirantom koji ne može da se odluči ni oko izgovora sopstvenog prezimena."

Desantisove (ili Disantisove) nedoumice izazvale su i čuđenje među lingvistima i američkim Italijanima koje je američki portal kontaktirao povodom ovog pitanja.

Šef katedre za studije italijanskog jezika na Univerzitetu Senton Hol, Vilijam Konel, ukazuje da nije retko da Italijani "amerikanizuju" izgovaranje svojih prezimena, kako bi izbegli konfuziju. U slučaju guvernera Floride, Konel smatra da bi Desantis bio proizvod takvog kompromisa, ali da ga Disantis čudi.

image