Svet

Ukrajinci napali Donjeck: Protivradarska raketa pala u blizini marketa

Oficir jedinice "Jug" Oružanih snaga Ruske Federacije sa kodnim nazivom Bumbar rekao je za "RIA Novosti" da ukrajinske trupe granatiraju Donjeck iz višecevnih raketnih bacača "grad"
Ukrajinci napali Donjeck: Protivradarska raketa pala u blizini marketa© Tanjug/Iryna Rybakova via AP

Ukrajinski vojnici ispalili su američku protivradarsku raketu AGM-88 HARM na centar Donjecka, izjavio je gradonačelnik grada Aleksej Kulemzin.

"Protivradarska raketa AGM-88 HARM pala je na zemlju u blizini hipermarketa u Vorošilovskom okrugu", napisao je Kulemzin na Telegramu.

Ukrajinske trupe su takav projektil poslednji put ispalile na Donjeck 18. aprila.

Oficir jedinice "Jug" Oružanih snaga Ruske Federacije sa kodnim nazivom Bumbar rekao je za "RIA Novosti" da ukrajinske trupe granatiraju Donjeck iz višecevnih raketnih bacača "grad" koji se nalaze u fabrici koksa Avdijevka, izazivajući tako potencijalnu ekološku katastrofu.

Antiradarske rakete AGM-88 HARM, koje je američka vojska usvojila 1983. godine, prvi put su korišćene 1986. tokom borbi protiv Libije.

Rakete ovog tipa su dizajnirane da unište i onesposobe radarske i protivvazdušne sisteme. Raketa HARM je u stanju da izračuna lokaciju cilja i pogodi ga čak i ako je radarski sistem isključen. Navođeni stabilizatori oborene američke rakete imaju oznaku BSU-59/B, a datum naveden na jednom od delova rakete označava datum proizvodnje - januar 1985.

Ukrajinska vojska s vremena na vreme koristi rakete ovog tipa, pokušavajući da pogodi radarske stanice sistema PVO Oružanih snaga Rusije. Kao nosači američkog AGM-88 HARM, militanti kijevskog režima koriste one u službi avijacija APU specijalno modifikovani lovci MiG-29.

Kako navodi kanadsko izdanje "Global Risrč", pozivajući se na obaveštajne izvore, američke vlasti su ukrajinskoj vojsci tajno prebacile vođene rakete dugog dometa ER-GMLRS, sposobne da gađaju ciljeve na udaljenosti do 150 kilometara.

U materijalu objavljenom u zapadnom izdanju takođe se tvrdi da američka vojna baza, koja se nalazi na teritoriji jedne od zemalja NATO-a, pomaže ukrajinskoj vojsci da brzo usmeri artiljeriju na ruske trupe.

image