Svet

Robert Kenedi Mlađi opet na Instagramu: Kompanija mu odblokirala nalog

Ovaj demokrata najavio je da će ući u izbornu trku za predsednika Amerike protiv Džozefa Bajdena, ali da ne može da vodi kampanju na društvenim mrežama, jer mu je nalog na Instagramu ukinut
Robert Kenedi Mlađi opet na Instagramu: Kompanija mu odblokirala nalogGetty © Scott Eisen

Lični nalog Roberta Kenedija Mlađeg na društvenoj mreži Instagram je odblokiran nakon što se ovaj demokrata, koji želi da uđe u stranačku predizbornu trku protiv Džozefa Bajdena, požalio da mu ta platforma ne dozvoljava da otvori profil za kampanju.

"Pošto je on sad aktivni kandidat za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, vratili smo pristup Instagram nalogu Roberta Kenedija Mlađeg", naveo je portparol kompanije Meta Endi Stoun u saopštenju.

Kenedi je u četvrtak na Tviteru napisao da je "Meta" blokirala njegovu kampanju jer ne može da otvori nalog na Instagramu, te da dobija automatsku poruku da se time krše "smernice zajednice o integritetu naloga i njegovom autentičnom identitetu".

Naveo je da je njegov lični profil zabranjen pre mnogo godina, a još nije vraćen u funkciju.

"Ućutkati glavnog političkog kandidata je duboko nedemokratski. Društveni mediji su savremeni ekvivalent gradskog foruma. Kako demokratija može da funkcioniše, ako pristup imaju samo neki kandidati", upitao je Kenedi Mlađi.

Bratanac nekadašnjeg američkog predsednika Džona Kenedija ušao je u izbornu trku u aprilu i trenutno ima podršku od 20 odsto demokrata. Pre nego što je ušao u politiku radio je kao pravnik za ekologiju i aktivista, posebno po pitanju vakcinacije dece.

Fejsbuk je ukinuo njegov Instagram nalog u februaru 2021. godine, ubrzo nakon što je Bajden preuzeo funkciju predsednika Amerike. Razlog za ukidanje bilo je navodno uzastopno objavljivanje opovrgnutih tvrdnji o virusu korona ili vakcinama.

Portparol kompanije "Meta" rekao je za Si-En-En da ja odluka bila greška i da je kompanija "rešila" problem.

I Fejsbuk i Instagram su zabranili naloge Kenedijeve aktivističke organizacije "Dečija zdravstvena odbrana" u avgustu 2022.

Časopis "Tajm" pisao je da su platforme u Silicijumskoj dolini upotrebljene za cenzuru navodnih dezinformacija i odbijanje bilo kakvih tvrdnji koje kritikuju zvanične narative, što je bila važna taktika "dobro finansirane zavere moćnih ljudi" koja je radila na tome da utiče na predsedničke izbore u Americi 2020. godine.

Obim ovakvih delovanja postao je poznat javnosti u martu kada je grupa nezavisnih novinara objavila interne Tviter dokumente sa ciljem da razotkriju postojanje cenzure. Dokumentacija je izašla na videlo kada je osnivač "Tesle" i "Spejs iksa" Ilon Mask kupio Tviter prošle godine.

Kao odgovor na pritužbe Kenedija Mlađeg, Maks je ponudio da mu bude gost na platformi "Spejs lajv" koja je privukla pažnju 60.000 korisnika.

Mask je na toj platformi ugostio guvernera Floride Rona Desantisa koji je tom prilikom najavio da će se kandidovati među republikancima za predsedničku trku protiv Donalda Trampa.

image