Svet

"Kao da je Tramp": Zašto "Vašington post" kritikuje Bajdenovog izazivača Roberta Kenedija Mlađeg

Kolumnista američkog medija kritikuje sinovca Džona Kenedija koji, kako tvrdi, više nalikuje Donaldu Trampu nego svojim slavnim rođacima
"Kao da je Tramp": Zašto "Vašington post" kritikuje Bajdenovog izazivača Roberta Kenedija Mlađeg© Sean Gallup

"Kenedi je, ali mu je kampanja kao da je Tramp", ocenjuje kolumnista "Vašington posta" Met Bai kandidaturu Roberta F. Kenedija Mlađeg, sina nekadašnjeg ministra pravde Roberta Kenedija i bratanca bivšeg predsednika Džona F. Kenedija, za predsedničku nominaciju Demokratske partije na izborima u novembru sledeće godine.

Baija, kaže, ne iznenađuje to što se "trampistički" kandidat pojavio unutar Demokratske partije, ali ga čudi što "Trampov izazov" na levici predvodi neko s tim prezimenom.

Dvojica političara, ocenjuje on, odlikuju se istom "ciničnom mešavinom zvezdane moći i dezinformacija".

Kolumnista, međutim, podseća da je Kenedi Mlađi prošle nedelje tvitovao da "ni pod kakvim okolnostima" ne bi pristao da bude Trampov potpredsednik jer, kako kaže, njihovi stavovi "ne mogu biti udaljeniji". Ali, prema Baiju, tu postoji jedno veliko "ali".

"To što se osećao prinuđenim da da takvu izjavu govori vam da bi mogli da budu bar malo udaljeniji. Možda i mnogo", ironično zapisuje autor dodajući da Kenedija, ipak, "duboko sličnim" Trampu čini "mračna struja" populizma koji je povezan sa samoveličanjem i, kako tvrdi, realnošću koju sami stvaraju - za razliku od one realnosti koju stvara "Vašington post".

Kenedi se na televiziji pojavio bez dana stvarnog iskustva u vladanju, ali prednost mu je da fizički liči na svog oca, što se, tvrdi autor, naročito ceni među osamdesetogodišnjom demokratskom garniturom.

"Registrovao je skoro jednu petinu demokratskih glasova na javnom glasanju i pre nego što ga je iko čuo kako govori. A to mnogo govori o trajnoj mistici Kenedija, ali još više o nelagodi zbog reizbora predsednika Bajdena", ocenjuje kolumnista "Posta".

Kenedi je, po njegovom mišljenju, poput Trampa, predan "veštoj demagogiji" i ležerno dovodi ljude u zabludu.

Autor tako podseća i na ranije izjave ovog demokratskog kandidata, poput one da vakcina protiv kovida nije uspela da zaustavi prenos virusa, što je, navodno, vlada potajno i znala.

Bai zatim poučava da poenta vakcine nije ni bila da spreči zaražavanje, već da smanji smrtnost. Što je, kako on tvrdi (verovatno potkovan jednakim medicinskim znanjem kao i Kenedi koga kritikuje), vakcina i uspela.

Pisac kolumne u "Vašington postu" zatim dodaje da je sledeća od sličnosti Trampa i Kenedija "preklapanje zavere i prezira", ali i to što obojicu tobože odlikuje "destruktivno nepoverenje u biračko telo koje žele da kanališu".

"Tokom burnog, skoro dvosatnog, trampističkog monologa kojim je započeo svoju kampanju u Bostonu, Kenedi je skicirao sumornu sliku vlade koja je u potpunom vlasništvu korporacija koje je sasvim kontrolišu, ali i o podlim moćima u obe stranke koje su porobljavaju ljude birokratskim mandatima", ocenjuje Bai.

On ide i korak dalje. Dokazuje da Kenedi više liči Trampu nego svojim slavnim srodnicima.

"Neprestano pozivanje na oca i strica, predsednika Džona F. Kenedija, Kenediju je poput mosta nazad ka zlatnom dobu američkog liberalizma. Ali umesto 'ne pitajte šta vaša zemlja može da učini za vas' (čuvena rečenica nekadašnjeg vođe Amerike) on nudi varijaciju na trampističku temu uništavanja vlade i nauke, istovremeno izazivajući strah i ogorčenost", hrabro zaključuje Bai.

Kao mane Kenedija, on nabraja i to što je kandidat demokrata nedavno optužio svoju vladu da je ubila stotine hiljada Ukrajinaca.

"Ako smo tamo da iscrpimo Ruse, kako je rekao ministar odbrane Lojd Ostin, ili da smenimo Vladimira Putina, što je rekao Bajden, onda koristimo Ukrajince kao pione, ubijamo ih u proksi ratu dve sile", poručio je, naime, Kenedi, dodajući da je Ukrajina izgubila 300.000 vojnika i da "ono što nam pričaju o ratu nije istina".

Naravno, ovakve izjave se ne uklapaju u zvanični narativ SAD, pa je zato Bajdenovom stranačkom rivalu sve to, barem po Baiju, ubeleženo kao "smrtni greh".

Ne pomaže Kenediju ni to što je kritikovao odluku SAD da potroši 100 milijardi dolara "da zadrži vojsku Vladimira Putina van Evrope", jer, prema kolumnisti "Vašington posta", tako nešto je užasno pošto isuvišezvuči kao "Amerika na prvom mestu" (Trampova spoljnopolitička filozofija), a ne kao "Nova granica" (liberalni politički princip  demokrata u doba Kenedija).

"Upoznao sam Bobija pre nekoliko decenija, kada su ga mnoge demokrate gurale da se kandiduje za Senat u Njujorku. Tada mi je delovao utemeljenije i promišljenije. Svideo mi se i mislio sam da može da pobedi. Ali to je bilo pre nego što je Kenedi počeo da vidi zavere na svakom koraku, protiveći se tajnoj agendi korporativnih medija, čak i lobirajući za oslobađanje ubice njegovog oca, Sirhana Sirhana, na osnovu toga da mu je nekako namešteno", zgrožen je Met Bai.

image
VV inauguration
banner