Svet

Afrička mirovna misija: Šest lidera spremno za put u Moskvu i Kijev

Glavne tačke programa posete afričkih lidera Ukrajini u osnovi su spremne, dok je plan posete Rusiji u završnoj fazi
Afrička mirovna misija: Šest lidera spremno za put u Moskvu i Kijevwww.globallookpress.com © Global Look Press

Delegacija od šest afričkih predsednika spremna je za posetu Rusiji i Ukrajini sredinom juna kako bi iznela mirovnu inicijativu liderima obe zemlje, potvrdila je kancelarija južnoafričkog predsednika Sirila Ramafose.

Ovu odluku su članice Afričke mirovne inicijative donele na sastanku šefova država Komorskih ostrva, Egipta, Senegala, Ugande, Zambije i Južnoafričke Republike koji je juče održan u Pretoriji.

Lideri su razgovarali o posledicama sukoba po Moskvu i Kijev, kao i o očiglednim opasnostima koje on predstavlja za Evropu i globalnu zajednicu, navodi se u saopštenju južnoafričkog predsedništva.

"Lideri su se saglasili da će razgovarati sa Vladimirom Putinom i sa Vladimirom Zelenskim o elementima za prekid vatre i trajnom miru u regionu", dodaje se u saopštenju i ističe da su ministri spoljnih poslova pomenutih zemalja dobili zadatak da dovrše elemente mirovne strategije.

Ministar spoljnih poslova Južnoafričke Republike Naledi Pandor saopštio je da su glavne tačke programa posete afričkih lidera Ukrajini u osnovi spremne, dok je plan posete Rusiji u završnoj fazi, prenose "RIA Novosti".

"Već imamo glavne karakteristike programa u vezi sa ukrajinskim delom posete, završavamo ruski deo", rekao je Pandor.

Ramafosa je prošlog meseca najavio da će afrički lideri otputovati u Rusiju i Ukrajinu kako bi predstavili mirovni plan koji bi mogao da doprinese rešavanju sukoba, ali nije precizirao datum. Kako je tada objasnio, o ovoj inicijativi obavešteni su generalni sekretar Ujedinjenih nacija i kancelarija Afričke unije.

Putin i Zelenski su pristali da budu domaćini afričkoj mirovnoj misiji u svojim glavnim gradovima, rekao je Ramafosa.

"Afrika je zabrinuta jer kriza u Ukrajini direktno utiče na afričke zemlje, izaziva rast cena hrane i goriva. Grupa lidera afričkih zemalja veruje da Afrika treba da predloži mirovnu inicijativu koja će pomoći u rešavanju trenutne krize u Ukrajini, i da je sprovede u delo", kazao je tom prilikom južnoafrički predsednik.

image