Svet

Južna Afrika odbacuje optužbe SAD o isporuci oružja Rusiji

Tvrdnje Vašingtona su razočaravajuće i potkopavaju bilateralne odnose, rekao je predsednik Siril Ramafosa
Južna Afrika odbacuje optužbe SAD o isporuci oružja Rusijiwww.globallookpress.com © Fikile Marakalla/GCIS

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa odbacio je optužbe američkog ambasadora koji je saopštio da je Pretorija pružila Rusiji vojnu pomoć tokom sukoba u Ukrajini, prenosi RT internešenel.

Ruben Brigeti, američki ambasador u Južnoj Africi, izjavio je u četvrtak da je uveren da je Pretorija snabdevala Moskvu oružjem, za koje je rekao da je utovareno na teretni brod u Sajmons Taunu, glavnoj pomorskoj bazi Južne Afrike, između 6. i 8. decembra 2022. godine.

"Naoružavanje Rusije je izuzetno ozbiljno. Mi ne smatramo da je ovo pitanje rešeno i želeli bismo da Južna Afrika počne da praktikuje svoju politiku nesvrstanosti", naveo je izaslanik.

Brigeti je mislio na brod "Lejdi R" pod ruskom zastavom, koji je u ovo vreme bio usidren u pomorskoj bazi, gde je isporučio neidentifikovani teret, što je izazvalo spekulacije južnoafričkih političara.

U saopštenju u četvrtak, Ramafosa je izjavio da Brigetijeve izjave "podrivaju duh saradnje i partnerstva" između dve zemlje.

Takođe, predsednik je kazao da nisu pruženi dokazi za tvrdnje da je Južna Afrika slala oružje Rusiji, dodajući da je vlada naredila nezavisnu istragu o ovom pitanju.

On je napomenuo da su južnoafrički i američki zvaničnici već o tome razgovarali i da će vlasti istrazi "omogućiti da ide svojim tokom."

Držanje američkog ambasadora je razočaravajuće, dodao je predsednik, i podriva razumevanje koje je već postignuto po tom pitanju.

Južna Afrika, koja održava bliske veze sa Moskvom, nije uvela sankcije Rusiji nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Ramafosa je u maju 2022. rekao da će ograničenja samo štetiti susednim zemljama.

image