Svet

"Fajnenšel tajms": SAD optužuju Južnoafričku Republiku da snabdeva Rusiju oružjem

Uvereni smo da je oružje utovareno na to plovilo, i ja bih se kladio u svoj život na tačnost te tvrdnje, tvrdi američki ambasador
"Fajnenšel tajms": SAD optužuju Južnoafričku Republiku da snabdeva Rusiju oružjemwww.globallookpress.com © MFA Russia

SAD su optužile Južnoafričku Republiku da tajno snabdevaju Rusiju oružjem, što dovodi do eskalacije odnosa američkih i južnoafričkih vlasti, prenosi "Fajnenšel tajms".

Američki ambasador u toj državi Ruben Brigeti rekao je lokalnim medijima da SAD veruju da je u decembru na ruski brod "Lejdi R", koji je bio usidren nedaleko od Kejptauna, utovareno oružje i municija. 

"Među stvarima koje smo zabeležili je utovar teretnog broda ... Uvereni smo da je na taj brod, koji je bio usidren u Sajmons Taunu i potom otplovio za Rusiju, bilo utovarno oružje i municija", rekao je on.

"Uvereni smo da je oružje utovareno na to plovilo, i ja bih se kladio u svoj život na tačnost te tvrdnje", dodao je on.

Američka ambasada i južnoafričko Ministarstvo spoljnih poslova za sad nisu komentarisali te tvrdnje.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa je u četvrtak poslanicima u južnoafričkom parlamentu rekao da se "stvar razmatra i da ćemo vremenom moći da govorimo o tome". Njegova kancelarija je saopštila da će odgovoriti "u dogledno vreme".

Lider južnoafričke opozicije Džon Stinhujzen pozvao je na hitnu skupštinsku raspravu o navodnoj podršci koju JAR pruža Rusiji, a rekao je i da američka tvrdnja dovodi u pitanje transparentnost vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

Južna Afrika je objavila da je nesvrstana u sukobu Rusije i Zapada, ali Ramafosu i njegovu vladu u SAD optužuju da favorizuje Rusiju, na primer održavanjem zajedničkih pomorskih vežbi ranije ove godine.

Rusija i Južnoafrička Republika sarađuju i kroz rad organizacije BRIKS.

Brod "Lejdi R" nalazi se u vlasništvu kompanije "Transmorflot", koja se od prošle godine nalazi pod američkim sankcijama. On je prošle godine pristao u Kejptaunu nakon puta duž zapadu obalu Afrike.

Južnoafrička vlada je u januaru zvanično demantovala da je odobrila prodaju oružja iz JAR u Rusiju od početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. godine.

image