Rusija

Rusija, Kina i Južnoafrička Republika počinju pomorske vojne vežbe

Vežbama će kao posmatrač prisustvovati i pomorske vojne snage Brazila
Rusija, Kina i Južnoafrička Republika počinju pomorske vojne vežbewww.globallookpress.com © Pavel Byrkin/Kremlin Pool

U južnoafričkoj luci Ričards Bej danas je održana svečana ceremonija povodom početka vojnih vežbi Rusije, Kine i Južnoafričke Republike.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će aktivni segment vojnih vežbi biti održan u periodu od 25. do 27. februara, kada će na moru biti izvedene zajedničke artiljerijske vežbe uz taktičko manevrisanje. Mornari tri zemlje uvežbavaće inspekciju zarobljenih brodova, pružanje pomoći brodovima u nevolji, ali i odbijanje neprijateljskih vazdušnih napada.

Vežbama će kao posmatrač prisustvovati i vojne snage Brazila.

Rusku stranu će na vežbama predstavljati fregata "Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov", savremeni višenamenski brod sa vođenim raketnim naoružanjem, i srednji morski tanker "Kama" Severne flote.

Fregata "Žičžao", ratni brod razarač "Huajnanj" i pomoćni brod "Kekesilihu" predstavljaće Kinu, dok će fregata "Mendi" predstavljati domaćina, Južnoafričku Republiku.

Glavnokomandujući Vojno-pomorske flote Ruske Federacije admiral Nikolaj Jevmenov poručio je da je Moskva izuzetno zainteresovana za jačanje pomorske i vojne saradnje sa Kinom i Južnoafričkom Republikom.

image