Svet

Ništa nisu shvatili: Blinken u Saudijskoj Arabiji ponovo pokreće pitanja ljudskih prava

Američki zvaničnici tvrde da će Blinkenova poseta uključiti razgovor o ljudskim pravima, ali da će se više fokusirati na obezbeđivanje saradnje Saudijske Arabije povodom drugih prioriteta
Ništa nisu shvatili: Blinken u Saudijskoj Arabiji ponovo pokreće pitanja ljudskih pravawww.globallookpress.com © IMAGO/Vesa Moilanen

Očekuje se da će državni sekretar Entoni Blinken, tokom svoje trodnevne posete Saudijskoj Arabiji, ponovo pokrenuti pitanja kršenja ljudskih prava, saopštili su neimenovani američki zvaničnici, iako su se nade za napredak po ovom pitanju ubrzo istopile, prenosi "Volstrit džornal".

Blinkenova poseta Rijadu započinje u utorak.

Najmanje troje državljana SAD, uključujući i jednog 72-godišnjaka, koji je zatvoren zbog objavljenih tvitova koji kritikuju Saudijsku Arabiju, ne može da napusti zemlju zbog zabrane putovanja, saopštili su aktivisti za ljudska prava.

Američki zvaničnici tvrde da Saudijci ne žele da daju ustupke u pogledu ljudskih prava. Predsednik Bajden je pokušao da ljudska prava stavi u centar politike SAD prema Saudijskoj Arabiji, nakon što je preuzeo dužnost 2021. godine.

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman odbio je da razgovara o ovim pitanjima, a njegove pristalice kažu da žene u Saudijskoj Arabiji sada imaju više prava, što im omogućava da učestvuju na muzičkim i sportskim događajima.

Američki zvaničnici tvrde da će Blinkenova poseta uključiti razgovor o ljudskim pravima, ali da će se više fokusirati na obezbeđivanje saradnje Saudijske Arabije povodom drugih prioriteta, kao što što je saudijski diplomatski sporazum sa Izraelom, okončanje rata u Jemenu i obezbeđivanje sredstava za borbu protiv Islamske države.

Najistaknutiji slučaj kršenja ljudskih prava, koji je Bajdenova administracija pokrenula sa Saudijskom Arabijom, jeste slučaj Sada Ibrahima Almadija, 72-godišnjeg Amerikanca sa Floride, koji je i saudijski državljanin. Almadi je uhapšen 2021, kada je došao u Rijad da poseti porodicu.

Almadi je osuđen prošle godine, na 19 godina zatvora, zbog optužbi za pokušaj destabilizacije kraljevstva i podržavanje terorizma.

Osnova za optužbu protiv njega je 14 tvitova, koje je Almadi objavio dok je živeo u SAD, prema istraživačkom centru sa sedištem u Vašingtonu "Inicijativa za slobodu", koji se fokusira na zatvorenike sa Bliskog istoka i severne Afrike.

Ko kome stavlja prst u oko?

Bajdenova administracija se već ranije zalagala za oslobađanje Almadija. Saudijska Arabija je oslobodila Almadija i odustala od optužbi u martu, ali mu je zabranjeno da napusti zemlju, rekao je njegov sin Ibrahim.

Saudijski zvaničnici odbili su da komentarišu ovaj slučaj, dok američki zvaničnici odbijaju da razgovaraju o konkretnim slučajevima.

Andrea Prasov, izvršna direktorka "Inicijative za slobodu", rekla je da se nada da će Blinken iskoristiti posetu za oslobađanje svih političkih zatvorenika u Saudijskoj Arabiji.

"Nadam se da je ovo putovanje prilika da vratimo SAD na stranu branitelja ljudskih prava", izjavila je Prasova.

U ponedeljak su rođaci petorice drugih zatvorenih Saudijaca, suočeni sa zabranom putovanja, pozvali Blinkena da pokrene njihove slučajeve pred saudijskim liderima.

Prestolonaslednik je prošao višegodišnji period izolacije na Zapadu, nakon što su američke obaveštajne agencije zaključile da je rukovodio timom za ubistvo saudijskog novinara i američkog državljanina Džamala Kašogija, u konzulatu kraljevine u Istanbulu 2018. godine.

Prestolonaslednik je nekoliko puta negirao da je igrao bilo kakvu ulogu u Kašogijevom ubistvu.

Aktivisti optužuju Bajdenovu administraciju da osetljiva pitanja ljudskih prava stavlja u drugi plan.

Sara Li Vitson, izvršna direktorka američke neprofitne organizacije "Demokratija za arapski svet sada", izjavila je da je Saudijska Arabija pod prestolonaslednikom suzbija slobodu izražavanja.

"Muhamed bin Salman je gurnuo Bajdenu prst u oko kako bi jasno stavio do znanja da će raditi šta god želi", rekla je Vitsonova. "Kao da time poručuje Bajdenu: ’Ja ću raditi šta hoću, a ti ćeš i dalje klečati i ljubiti moj prsten’."

 

image