Svet

Diplomatska ofanziva princa Salmana: Saudijski zagrljaj Asadu, šamar za Ameriku

Skeptičan prema američkim obećanjima o saudijskoj bezbednosti i umoran od njihovog snishodljivog tona, Muhamed bin Salman okrenuo se vezama sa drugim globalnim silama
Diplomatska ofanziva princa Salmana: Saudijski zagrljaj Asadu, šamar za Ameriku© SANA via AP/Танјуг

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman zauzeo je centralno mesto na ceremoniji arapskih država povodom povratka Sirije u Arapsku ligu prošle nedelje, prenosi "Rojters".

Njegov prisni pozdrav sa predsednikom Bašarom el Asadom na arapskom samitu prkosio je američkom negodovanju zbog povratka Sirije u okrilje Lige i označio je preokret u raspodeli prinčevog bogatstva.

Princ Salman nastoji da ponovo uvede Saudijsku Arabiju kao regionalnu supersilu koristeći svoje mesto na vrhu energetskog giganta, do koga se uspeo u toku sukoba u Ukrajini.

Zapadne države su ga izbegavale nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. godine, međutim, princ se sada pojavio kao igrač koga Vašington ne može ni da zanemari niti da ga se odrekne.

Skeptičan prema američkim obećanjima o saudijskoj bezbednosti i umoran od njihovog snishodljivog tona, Muhamed bin Salman okrenuo se vezama sa drugim globalnim silama i bez obzira na zaprepašćenost Vašingtona, prepravlja svoje odnose sa njihovim zajedničkim neprijateljima, piše "Rojters".

Njegovo samopouzdanje na svetskoj sceni nije bilo vidljivo samo prilikom prijema Asada. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski takođe je došao na noge bin Salvanu i ponudio mu da posreduje između Kijeva i Moskve.

Saudijska Arabija i dalje vojno zavisi od Sjedinjenih Država, ipak, pošto je Vašington naizgled manje angažovan na Bliskom istoku i manje prijemčiv za brige Rijada, Salman vodi sopstvenu regionalnu politiku sa manje poštovanja prema stavovima svog najmoćnijeg saveznika, primećuje "Rojters".

"Ovo je snažan signal Americi da 'preoblikujemo i prekrajamo odnose bez vas'", rekao je Abdulaziz al-Sager, predsednik Zalivskog istraživačkog centra.

Položaj saudijskog princa ojačao je prošle godine kada su se zapadne ekonomije okrenule Saudijskoj Arabiji kako bi pomogle da se ukroti tržište nafte koje je destabilizovano Specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

To je stvorilo priliku za Salmana da pokrene diplomatsku ofanzivu koja je uključivala pojavljivanja na samitima visokog profila.

Tome je doprinela odluka Vašingtona da princa proglasi imunim od krivičnog gonjenja za ubistvo Kašogija uprkos tome što su ga američke obaveštajne službe direktno umešale u to.

Poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena prošlog jula već je pokazala uticaj Rijada: američki lider otišao je praznih ruku dok je princ uživao u javnom priznanju SAD da se bavi saudijskom bezbednošću.

Saudijski zaokret od Sjedinjenih Država vidi se i na primeru Kine koja je ove godine posredovala u nagodbi između Rijada i njegovog najvećeg regionalnog neprijatelja Irana nakon godina neprijateljstva.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner