Svet

"Fajnenšel tajms": Litvanija spremna da pošalje vojnike u Ukrajinu

Iako svesna toga da bi odluka o slanju vojske za Rusiju bila provokacija, premijerka je rešena da istraje u svojoj podršci Kijevu
"Fajnenšel tajms": Litvanija spremna da pošalje vojnike u UkrajinuGetty © Photo by Yerchak Yauhen/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Litvanija je spremna da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu u svrhu obuke, izjavila je premijerka te zemlje Ingrida Šimonite za "Fajnenšel tajms".

Dodala je da je tamošnji parlament podržao ovu ideju ranije, ali da to nije učinjeno jer Kijev nije tražio.

Premijerka zemlje koja je stekla nezavisnost po raspadu SSSR-a, i koja prednjači u podršci Kijevu od početka ruske SVO, rekla je i da je svesna toga da bi slanje vojnika u Ukrajinu Rusija smatrala provokacijom.

"Kada bismo sve vreme razmišljali o ruskom odgovoru, onda ne bismo mogli ništa da pošaljemo. Svake druge nedelje čujete da će nekoga bombardovati", rekla je Šimoniteova.

Upitana za komentar predstojećih ruskih vežbi s taktičkim nuklearnim oružjem koje su odgovor na zapadnu retoriku, pre svega na izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona o slanju trupa u Ukrajinu, premijerka Litvanije je rekla da sumnja da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje budući da bi radioaktivne padavine pogodile i RF, te ironično dodala da vetrovi uglavnom duvaju sa zapada na istok.

Prema njenim rečima, Rusija intenzivira napade na ukrajinsku civilnu infrastrukturu kao što su elektrane, škole i bolnice, i time pokušava da izazove novi talas izbeglica.

Budući da se u Evropskoj uniji već nalazi više od 4,2 miliona ukrajinskih izbeglica, te da se u brojnim državama bloka kritikuje migrantska politika, kao i to da Ukrajina zahteva da se vrate muškarci sposobni za borbu, Šimoniteova je istakla da Litvanija neće sprovoditi deportacije, niti tražiti muškarce iz Ukrajine po svojoj teritoriji, "jer to ne bi bilo legalno", te dodala da im je EU garantovala zaštitu do marta 2025.

"Međutim, onima za koje Kijev dokaže da su dezerteri može biti uskraćen stalni boravak", dodala je premijerka koja je "rada da pomogne Ukrajini, da joj obezbedi mogućnost da obnovi svoje oružane snage i da pusti ljude koji su se dugo borili da se odmore".

image