Svet

Šolc opet provocira: Oko 35.000 nemačkih vojnika spremno da pomogne saveznicima

Nemački kancelar je govorio i o potrebi da se poveća stopa proizvodnje naoružanja
Šolc opet provocira: Oko 35.000 nemačkih vojnika spremno da pomogne saveznicimaGetty © Halil Sagirkaya/Anadolu

Oko 35.000 nemačkih vojnika spremno je da krene u pomoć saveznicima u slučaju vanredne situacije, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Kako je saopštila pres-služba nemačke vlade, Šolc je tokom sastanka sa šefovima vlada baltičkih zemalja u Letoniji rekao da će nemačke oružane snage biti fokusirane na zaštitu severoistočne i centralne Evrope.

"Oko 35.000 nemačkih vojnika spremno je da operativno pruži pomoć našim saveznicima u slučaju vanredne situacije", rekao je Šolc, prenosi pres služba.

Prihode od ruskih sredstava iskoristiti za Ukrajinu

 Evropska unije postigla je konsenzus o korišćenju 90 odsto prihoda od zamrznute imovine Ruske Federacije za potrebe Kijeva, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

"Važno je da postignemo dogovor se ovaj novac može koristiti za kupovinu naoružanja ne samo u EU, već i širom sveta", rekao je Šolc novinarima nakon sastanka sa članovima vlada tri baltičke zemlje u Rigi, prenosi Rojters.

Naveo je da se Nemačka i tri baltičke države zalažu za brzo proširenje proizvodnje oružja u Evropi i dodao da je proizvodnja municije i sistema PVO odbrane već povećana.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite rekla je da se evropska odbrambena industrija suočava sa finansijskim problemima i neizvesnošću oko kapaciteta za dugoročnu proizvodnju, ali da je optimistična povodom planirane fabrike "Rajnmetala", koja će početi sa radom u Litvaniji.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je još u martu predložio da se 90 odsto prihoda od ruskih sredstava zamrznutih u Evropi preusmeri u fond EU iz kojeg se finansira vojna pomoć za Ukrajinu.

image