Svet

"Fajnenšel tajms": G7 više ne raspravlja o potpunoj konfiskaciji ruske imovine

Evropske zemlje žele da se drže podalje od svega što bi moglo da utiče na samu imovinu "iz straha od odmazde"
"Fajnenšel tajms": G7 više ne raspravlja o potpunoj konfiskaciji ruske imovinewww.globallookpress.com © Gao Jing/Xinhua

Pitanje potpune konfiskacije ruske zamrznute imovine se više ne razmatra, pošto predstavnici zemalja G7 traže druge opcije, prenosi "Fajnenšel tajms".

"Dok Ukrajina nastavlja da se zalaže za potpunu konfiskaciju ruske imovine, zvaničnici G7 su rekli da se o toj temi više ne razgovara. Umesto toga, oni istražuju alternativne načine za izvlačenje sredstava iz zamrznute imovine", navodi list.

Kako se ističe, evropske zemlje žele da se drže podalje od svega što bi moglo da utiče na samu imovinu "iz straha od odmazde".

Od početka Specijalne vojne operacije, EU i zemlje G7 zamrznule su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi, koje iznose oko 300 milijardi evra.

Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog "Euroklira", jednog od najvećih svetskih sistema za poravnanje i kliring.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađa, a da osim toga, EU ne cilja samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije.

image