Svet

Toliko od neutralnosti: Švajcarska zamrzla više od 14 milijardi dolara ruske imovine

Ukupno je zaplenjeno 17 nekretnina, kao i luksuzni automobili, umetnička dela i nameštaj
Toliko od neutralnosti: Švajcarska zamrzla više od 14 milijardi dolara ruske imovineGetty © Allan Baxter

Švajcarska je blokirala 13 milijardi franaka (14,2 milijarde dolara) ruske imovine koja se drži u zemlji, uključujući više od sedam milijardi franaka u rezervama i imovini ruske centralne banke.

Švajcarske vlasti su u 2022. zamrzle 580 miliona franaka finansijske imovine i dve nekretnine, nakon istraga i detaljnih pojašnjenja banaka, saopštio je u utorak Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SEKO). Ukupno je zaplenjeno 17 nekretnina, kao i luksuzni automobili, umetnička dela i nameštaj.

Odluka Švajcarske da usvoji sankcije Evropske unije protiv Rusije predstavlja dramatičan prekid njene tradicionalne neutralnosti, piše "Blumberg". Iako je suočena sa međunarodnim pritiskom da učini još više, čak se i odlazak ovako daleko pokazao kontroverznim kod kuće, dodaje medij.

Aktivisti su prikupili dovoljno potpisa da održe referendum o neutralnosti Švajcarske. Oni žele da stav unesu u Ustav i blokiraju učešće zemlje u merama prinude, koje bi uključivale i sankcije.

Ukupna vrednost privatne imovine koja je zamrznuta do kraja 2023. bila je 5,8 milijardi franaka, saopštio je SEKO. Zamrznuta sredstva centralne banke iznose 7,24 milijarde franaka.

image
VV inauguration
banner