Svet

Litvanija: NATO potcenjuje sposobnost Rusije da se prilagodi sankcijama

Ministar odbrane Litvanije Laurinas Kačiunas je rekao da "početna tačka" za predstojeći NATO samit treba da bude "ruska vojna pretnja", kao i da je Rusija uspela da pokrene svoju vojnu ekonomiju uprkos sankcijama
Litvanija: NATO potcenjuje sposobnost Rusije da se prilagodi sankcijamaGetty © Sean Gallup

Ministar odbrane Litvanije Laurinas Kačiunas izjavio je da NATO potcenjuje sposobnost Rusije da se prilagodi sankcijama.

Kačiunas je rekao da "početna tačka" za predstojeći NATO samit treba da bude "ruska vojna pretnja", kao i da je Rusija uspela da pokrene svoju vojnu ekonomiju uprkos sankcijama jer, pošto je "reč o državi sa autoritarnim režimom, ne mora da brine o blagostanju svog društva".

Greška u uvođenju sankcija Rusiji se desila jer su, prema rečima Kačiunasa, SAD i EU to učinile koristeći "zapadne kriterijume i pristup u proceni njene strategije", prenosi "Ukrajinska Pravda".

"Nedostatak odgovornosti Rusije za njeno društvo i okrutno vođenje njenog mobilizacionog potencijala čini Rusiju jednim od najopasnijih neprijatelja s kojim se Savez mora suočiti u bliskoj budućnosti", ocenio je Kačiunas.

Zbog toga, dodaje Kačiunas, NATO "mora da promeni mnogo u svom radu", a povećanje u izdvajanju njegovih država članica za odbranu od dva odsto "je samo donja granica i biće povišena".

Samit NATO biće održan od 9. do 11. jula ove godine u Vašingtonu.

image