Svet

Agent "Mosada" koji se udavio u jezeru Mađore istraživao je iransko oružje

Izraelski i italijanski obaveštajci proslavljali su uspešnu misiju kada se dogodila tragična nesreća
Agent "Mosada" koji se udavio u jezeru Mađore istraživao je iransko oružje© Tanjug/Vigili Del Fuoco via AP

Agent "Mosada" koji se nedavno udavio u jezeru Mađore, na severu Italije, u tom delu zemlje bio je kao deo misije koja se suprotstavljala iranskoj aktivnosti, preneo je izraelski "Kanal 12".

Prema izveštaju, grupa izraelskih i italijanskih agenata je zapravo proslavljala uspešnu misiju večerom na brodu kada je došlo do nesreće koja se tragično završila nakon što je brod potonuo.

Agent Erec Šimoni - tajno ime nastradalog izraelskog obaveštajca - nastradao je dok je pokušavao da spasi ostale putnike.

Šimoni se na severu Italije nalazio kao deo misije koja se bavila suprotstavljanju iranskom nekonvencionalnom naoružanju, preneo je "Kanal 12".

Izraelske vlasti su prošle srede objavili da je nekadašnji agent "Mosada" nastradao u nesreći na jezeru Mađore.

"Mosad je izgubio dragog prijatelja, odanog i profesionalnog radnika koji je svoj život posvetio bezbednosti države Izrael, čak i nakon odlaska u penziju. Oplakujemo ovaj gubitak i delimo tugu sa njegovom porodicom", navodi se u saopštenju. 

Dva italijanska obaveštajca i Ruskinja - članica dvočlane posade broda - takođe su izgubili život nakon što je brod potonuo. Kako je prenela italijanska "La Republika", na brodu se nalazilo još deset izraelskih obaveštajaca.

Nakon potonuća, i izraelski tim i njihove italijanske kolege otplivali su do obale, gde su spašeni.

image