Svet

Slovačka: Do tri godine zatvora za ministra koji je podržao Putina

Na samom početku Specijalne operacije Harabin je na Fejsbuku napisao da bi uradio potpuno isto što i predsednik Rusije Vladimir Putin
Slovačka: Do tri godine zatvora za ministra koji je podržao Putinawww.globallookpress.com © Photo by Marianna Massey/Getty Images for USOC

Bivši slovački ministar pravde i nekadašnji predsednik Vrhovnog suda ove zemlje Štefan Harabin optužen jer je podržao Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i predsednika Rusije Vladimira Putina, saopštila je kancelarija tužioca.

Na samom početku Specijalne operacije Harabin je na Fejsbuku napisao da bi "uradio potpuno isto što i predsednik Rusije", a sada je optužen za klevetu zemlje i naroda, kao i za "opravdavanje zločina", izjavila je portparolka tužilaštva Zuzana Drobova.

Slovački list "Denik N" piše da bi Harabin mogao da dobije zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine.

On je u ponedeljak rekao da je ponosan na svoju raniju izjavu jer je Rusija, kako je naveo, postupila u skladu sa međunarodnim pravom. Dodao je da je Rusija imala "dužnost da likvidira sve ukrajinske naciste odgovorne za ubistvo 14.000 dece, žena i staraca u Donbasu od 2014. godine".

Harabin, inače veoma kritičan prema Evropskoj uniji, bio je na poziciji ministra pravde u vladi premijera Roberta Fica u periodu od 2006. do 2009. godine. Bio je predsednik Vrhovnog suda, pre nego što se neuspešno kandidovao za predsedničke izbore 2019. godine.

image