Svet

Budimpešta: Rušenje HE Kahovka dokaz potrebe za pregovorima

To što se dogodilo jasno dokazuje potrebu za trenutnim prekidom vatre i mirnim rešenjem sukoba, jer život se može spasiti samo mirom, kazao je državni sekretar mađarskog MSP Tamaš Mencer
Budimpešta: Rušenje HE Kahovka dokaz potrebe za pregovorima© Tanjug/Ukraine's Presidential Office

Rušenje hidroelektrane Kahovka dokazuje potrebu za mirnim rešenjem sukoba u Ukrajini, izjavio je državni sekretar mađarskog Ministarstva spoljnih poslova za bilateralne odnose Tamaš Mencer.

"Ono što se dogodilo jasno dokazuje potrebu za trenutnim prekidom vatre i mirnim pregovorima. Život se može spasiti samo mirom. Da je odluka o prekidu vatre i pregovorima doneta juče, ova tragedija se ne bi dogodila jutros", izjavio je Mencer.

Naime, ukrajinske oružane snage su ranije izvršile seriju napada na Novokahovsku hidroelektranu i uspele da unište ventile, što je izazvalo nekontrolisano curenje vode iz akumulacionog jezera, rekao je gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontjev, precizirajući da je sama brana hidroelektrane neoštećena.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je brana napadnuta raketnim sistemom "oljha" kalibra 300 mm, modifikacijom sovjetskog sistema "smerč". U napadu su oštećene i turbine, koje su i bile glavna meta ukrajinskog napada.

U elektrani, u trenutku udara, nije bilo civila, a sanaciju štete na sebe je odmah preuzela ruska vojska.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i isporuci oružja Ukrajini. 

U martu 2022. godine mađarski parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije zemlje. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive Mađari, jer bi snabdevanje oružjem preko njene teritorije postalo legitimni vojni cilj Ruske Federacije. 

Rukovodstvo zemlje je više puta naglašavalo da se Mađarska zalaže za rani početak mirovnih pregovora.

image