Svet

Politiko: Makron se plaši Melonijeve, jer u njoj vidi Marin Le Pen

Kako ističu analitičari "Politika", za Pariz je sada važnije nego ikada da vlada Melonijeve bude neuspešna
Politiko: Makron se plaši Melonijeve, jer u njoj vidi Marin Le PenGetty © Photo by Alberto Pezzali - WPA Pool

Čini se da premijerka Italije Đorđa Meloni daje predsedniku Francuske Emanuelu Makronu nove razloge za brigu, budući da legitimitet i uspeh lidera italijanske krajnje desnice predstavlja pretnju partiji francuskog predsednika na predstojećim evropskim izborima.

Otkako je prošle godine Meloni došla na vlast, tenzije sa Makronom su bile učestale, a glavno žarište sukoba bila je migraciona politika, piše "Politiko".

Međutim, Pariz je posebno zabrinut zbog uspona i popularnosti Melonijeve na evropskoj sceni, a to što bi premijerka Italije mogla da postane ugledno lice desnice u Evropi ozbiljan je problem za Makronovu stranku uoči evropskih izbora 2024. godine.

U pokušaju da targetiraju "desnicu kod kuće", odnosno Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, Makronovi ministri su neretko napadali vladu koju predvodi Meloni.

Pored toga, njihov je cilj da se spreči da italijanska premijerka koja dolazi sa pozicije krajnje desnice bude "normalizovana kao ugledni lider EU", prenosi "Politiko" navodeći da postoji bojazan da bi legitimitet koji dobija Meloni mogao da se prenese i na Le Penovu.

Kako ističu analitičari na koje se poziva "Politiko", za Pariz je sada važnije nego ikada da vlada Melonijeve bude neuspešna.

Makron i njegovi saveznici se "plaše se da bi uspeh Đorđe Meloni mogao da bude zarazan i dodatno oslabi francusku vladu", rekao je Nikola Prokačini, poslanik u Evropskom parlamentu iz partije "Braća Italije" koju predvodi Meloni.

Francuska vlada je prestrašena idejom da bi desni centar u Francuskoj mogao da se ujedini i u Francuskoj pokrene prevrat koji se dogodio u Italiji, dodao je on.

Međutim, veza Makrona i Meloni nije počela toliko loše, piše briselski portal, ali njihovi odnosi su se pogoršali nakon što su Italijani preusmerili brod pun migranata u Francusku.

Od tada su se članovi francuske vlade i Makronove partije više puta obrušili na Italijane, a Meloni je zauzvrat optužila Francusku za izdaju.

Napetosti su se ponovo pojavile prošlog meseca, kada je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani otkazao zvaničnu posetu Parizu nakon što je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin rekao da je "Rim nesposoban da upravlja migracijama".

Istoričar sa Fakulteta političkih nauka u Parizu predvideo je da će napetosti između Italije i Francuske porasti uoči evropskih izbora.

"Francusko-italijanski odnos će stalno oscilirati između potrebe za zajedničkim radom na ključnim pitanjima i potrebe da se vlasti dve države odalje i razlikuju jedna od druge iz domaćih političkih razloga", rekao je on.

Makrona uznemirava pitanje šta bi moglo da se dogodi ako Meloni postane reprezentativan, razuman konzervativni lider, ocenjuje Ferdinando Neli Feroči, predsednik Instituta za međunarodne poslove u Rimu i bivši stalni predstavnik Italije pri EU.

U međuvremenu, podseća "Politiko", pazeći da je ne porede sa Le Pen, Meloni je postepeno napuštala radikalno antifrancuski i anti-EU narativ kojim se služila u predizbornoj kampanji.

image