Svet

Trampov pravni tim primio pismo od tužilaca: Bivši predsednik SAD predmet krivične istrage?

Obaveštenje ne znači nužno da će Tramp biti optužen
Trampov pravni tim primio pismo od tužilaca: Bivši predsednik SAD predmet krivične istrage?Getty © Scott Olson / Staff

Američko ministarstvo pravde obavestilo je bivšeg predsednika Donalda Trampa da je on predmet krivične istrage u vezi sa navodnom zloupotrebom poverljivog materijala, javilo je više medija.

Trampov pravni tim primio je ove nedelje pismo od tužilaca u kojem se navodi da je bivši lider predmet istrage velike porote o tome da li je nezakonito držao tajne dosijee u svojoj privatnoj rezidenciji nakon što je napustio funkciju 2021. godine, rekli su neimenovani izvori za Si-En-En, "Foks njuz", "Politiko".

Ovaj potez bi mogao da ukaže na to da se specijalni advokat Džek Smit sprema da donese odluku o optužnici u ovom slučaju. On je izabran za tu ulogu nedugo nakon što su federalni agenti izvršili pretres Trampovog imanja na Floridi u avgustu 2022, na kraju otkrivši hiljade stranica vladinih zapisa, uključujući preko 100 poverljivih dokumenata. Trampovi advokati su dobrovoljno predali oko 200 drugih dosijea pre pretresa njegove vile.

Smit je navodno pozvao nekoliko Trampovih saradnika poslednjih nedelja da svedoče pred velikom porotom, uključujući jednog od njegovih advokata Evana Korkorana, kao i Tejlora Budoviča, bivšeg portparola i bivšeg šefa kabineta Bele kuće Marka Medouza.

U intervjuu za "Njujork tajms" u sredu, Tramp je odbio da potvrdi da je obavešten o istrazi, ali je rekao da mu nije rečeno da će biti optužen.

Procedure pravosuđa navode da se "ciljana pisma" mogu slati onima za koje postoje "značajni dokazi koji ga/nju povezuju sa izvršenjem zločina". 

Kako Rojters objašnjava, Ministarstvo pravde obično obaveštava ljude kada postanu predmet istrage kako bi im dalo priliku da iznesu  sopstvene dokaze pred velikom porotom. Obaveštenje ne znači nužno da će Tramp biti optužen.

image