Svet

Još jedna optužba: Donald Tramp me je silovao

"Da li iko veruje da bih tada 60-godišnju ženu koju nisam poznavao uveo u malu kabinu sa ulaza u veoma prometnu robnu kuću (a imajući u vidu da sam, u najmanju ruku, veoma poznat)?", odgovara Tramp na društvenim mrežama
Još jedna optužba: Donald Tramp me je silovaoGetty © Michael M. Santiago / Staff

Spisateljica koja je optužila Donalda Trampa da ju je silovao pre gotovo 30 godina svedočila je na suđenju u Njujorku, na kojem je porotnicima rekla da ju je bivši predsednik SAD seksualno napao i zatim oklevetao laganjem o tom slučaju.

"Ovde sam zato što me je Donald Tramp silovao. Kada sam pisala o tome, lagao je i rekao da se nije dogodilo. Lagao je i uništio moju reputaciju", rekla je Elizabet Džin Kerol u federalnom sudu na Menhetnu, prenosi "Glas Amerike".

Kerol (79), bivša kolumnistkinja časopisa "El", traži odštetu od Trampa, koji je vodeći kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske partije. Iznos odštete još nije poznat.

Kerol tvrdi da je Trampa srela u robnoj kući "Bergdorf Gudman" na Menhetnu krajem 1995. ili početkom 1996. godine, da ju je pozvao da ide sa njim u kupovinu ženskog donjeg veša i da su se međusobno zadirkivali da nešto probaju. Ona kaže da su završili u jednoj od kabina za presvlačenje, da ju je Tramp pribio uza zid i silovao, pre nego što je uspela da se oslobodi i pobegne.

Na pitanje advokata da li je Trampu rekla "ne", Kerol je odgovorila: "Ne sećam se da sam to rekla. Možda jesam."

Kerol je dodala da je u to vreme krivila sebe i da je strahovala da će da izgubi posao, te da će joj se Tramp osvetiti ako ga prijavi. Poručila je da trpi dugoročne posledice i da više ne može da bude u "romantičnoj vezi".

Tramp ne prisustvuje suđenju, niti je na to obavezan. Reč je o građanskoj parnici što praktično znači da, bez obzira na ishod, Tramp neće ići u zatvor.

Lov na veštice?

Bivši predsednik nastavio je u sredu da kritikuje Kerol na svojoj društvenoj mreži, zbog čega je sudija upozorio da bi mogao da se suoči sa dodatnim pravnim problemima, ako nastavi da govori o ovom slučaju.

"Da li iko veruje da bih tada gotovo 60-godišnju ženu koju nisam poznavao uveo u malu kabinu sa ulaza u veoma prometnu robnu kuću (a imajući u vidu da sam, u najmanju ruku, veoma poznat)? Nije vrištala? Nema svedoka? Niko to nije video?", napisao je Tramp.

U vreme navodnog napada, Kerol je imala 52 godine, a Tramp 49.

Optužbe kolumnistkinje je nazvao "prevarom" uz poruku da je reč o "lažnoj priči i lovu na veštice".

Zbog Trampove objave, sudija okružnog suda Luis Kaplan rekao je Trampovom pravnom timu, bez prisustva porote, da bivši predsednik po svemu sudeći "pokušava da svojoj 'javnosti' i poroti govori o pitanjima" o kojima ne bi trebalo da se raspravlja".

Trampov advokat Džo Takopina rekao je sudiji da će u sredu razgovarati sa Trampom i od njega tražiti da "se uzdrži od daljih objava o ovom slučaju".

"Uradiću sve što mogu", rekao je Takopina.

Kerol tuži Trampa za klevetu nakon što je on odbacio njene optužbe za silovanje u poruci na svojoj društvenoj mreži. Tužbu je podnela na osnovu njujorškog zakona koji dozvoljava tužbe i za seksualne prestupe počinjene pre više decenija.

Devetočlana porota, u kojoj su šest muškaraca i tri žene, trebalo bi da odluči da li Tramp treba da plati odštetu i koliku. Očekuje se da suđenje traje jednu do dve sedmice.

image
VV inauguration
banner