Svet

Tužbama na Trampa: Novinarka prijavila silovanje

Procesi protiv bivšeg američkog predsednika umnožavaju se progresivnom brzinom, a poslednje u nizu nedela za koje ga gone po sudovima je seksualno nasilje
Tužbama na Trampa: Novinarka prijavila silovanjeGetty © Tom Pennington

Bivši američki predsednik Donald Tramp ovih dana nikako ne voli da vidi poštara. Jer, malo malo, pa mu stigne neka tužba. Ako procesi protiv njega nastave da se ovako progresivno uvećavaju, kandidat za republikanskog pretendenta na Ovalnu sobu neće ni imati vremena za svoju kampanju. Vreme će umesto na mitinzima, provoditi - u sudnicama.

Na sve sudske procese koje su mu već "na vratu" danas je ovom republikancu stigla još jedna tužba. Za silovanje ga je tužila novinarka Džin Kerol. Žena koja je Trampa kao svog napadača označila još 2019.godine u svojoj knjizi, prijavu je podnela svega nekoliko minuta nakon što je na snagu stupio novi državni zakon koji omogućava žrtvama seksualnog nasilja da tuže zbog napada koji su se desili pre i pre više decenija.

Silovanje se, kako je navela, dogodilo u svlačionici luksuzne robne kuće na Menhetnu 1995. ili 1996. godine, a Tramp je ranije njene navode prokomentarisao tvrdnjom da se to nije dogodilo, jer Kerol "nije njegov tip".

"Ovaj slučaj nije ništa drugo nego politički trik poput mnogih drugih na dugačkoj listi lova na veštice protiv Donalda Trampa", navela je ranije Trampov advokat Alina Haba.

Ovom, poslednjom u nizu tužbi, bivši predsednik SAD kandiduje se da postane američka verzija srpskog Paje Troška, popularnog lika iz serije koji se inače proslavio time što se kao redovna sudska mušterija kvalifikovao i za samoukog "stručnjaka" za pravo.

Jer, kao i kod Paje Troška, procesa, istraga ili parnica u kojima je Tramp glavni ili bar sporedni lik- gotovo je bezbroj.

Tako se, dok se do nedavno sa komisijom Predstavničkog doma natezao da li će im ili neće dostaviti svoju poresku dokumentaciju Tramp ubrzo suočio sa novim problemom.

Izabran je specijalni tužilac za postupak o njegovom rukovanju osetljivim vladinim dokumentima pronađenim u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, kao i o pokušajima da ometa miran prenos vlasti na predsedničkim izborima 2020. godine, odnosno upad na Kapitol.

I kao dokaz da jedan maler nikad ne ide sam, odmah zatim je i Vrhovni sud SAD odobrio objavljivanje njegovih (inače po federalnom zakonu poverljivih) poreskih prijava pred Odborom za budžet i poreska pitanja Predstavničkog doma.

A to nije ni početak, a ni kraj Trampove glavobolje.

Kompanija za nekretnine bivšeg američkog predsednika sada je takođe pred sudom zbog optužbi da je 15 godina varala poreske vlasti. Organizacija "Tramp" tereti se da je rukovodiocima uključujući svog glavnog finansijskog direktora Alena Vajselberga, davala povlastice kao što su iznajmljivanje i lizing automobila, a te pogodnosti nisu prijavljivane poreznicima.

Ovaj proces odvojen je od građanske tužbe teške 250 miliona dolara koju je u septembru protiv Trampa, troje njegove odrasle dece i njegove kompanije, podneo njujorški državni tužilac optužujući ih da varaju banke i osiguranje, tako što su precenili imovinu i Trampovu neto vrednost.

Tužiteljka Leticija Džejms i sama će morati da se brani pred sudom jer joj je Tramp uzvratio kontratužbom da vodi "rat zastrašivanja i uznemiravanja" protiv njega.

Većinu procesa koji se vode protiv njega, Trampovi advokati i pristalice smatraju političkim podmetačinama, iako ima i onih koji su svesni da milijarder nije baš Jozef K. i da je vrlo svestan da nijedan od ovih procesa nije pokrenut bez razloga.

Neki, poput politikologa Roberta Farlija tvrde i da "ako dobije parnice za Trampa je sve moguće". 

image