Svet

Evroparlamentarac: EU i NATO da podrže beloruske borce u Ukrajini

Doći će vreme kada će borci puka 'Kastus Kalinovski' boriti za belorusku nezavisnost, poručio litvanski evroposlanik
Evroparlamentarac: EU i NATO da podrže beloruske borce u Ukrajiniwww.globallookpress.com © IMAGO/Michael Gstettenbauer

Litvanski evroparlamentarac Petras Auštrevičijus izjavio je u intervjuu za opozicioni beloruski portal "Hartija 77" sa sedištem u Varšavi da EU i NATO treba da podrže beloruski puk "Kastus Kalinovski", koji se u Ukrajini bori na strani kijevskog režima.

"Ja njih smatram za borcima za slobodu, koji su se pridružili Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Oni su patriote koji će se jednog dana vratiti u Belorusiju kako bi zaštitili njen suverenitet i demokratiju", izjavio je evroparlamentarac i član parlamentarne grupe "Obnovimo Evropu".

On je rekao da bi EU i NATO trebalo da priznaju Beloruse koji se bore na ukrajinskoj strani kao "borce za slobodu", kao i da im treba obezbediti adekvatno naoružanje i obuku.

"Doći će vreme kada će borci puka 'Kastus Kalinovski' biti ti koji će se boriti za belorusku nezavisnost", rekao je Auštrevičijus.

On je podržao predlog ukrajinskog poslanika Bogdana Jaremenka da beloruske dobrovoljce treba integrisati u sastav litvanske vojske, ali i vojske drugih članica NATO-a u centralnoj i istočnoj Evropi poput Poljske, Češke i Nemačke, kako bi dobili adekvatnu obuku.

Puk "Kastus Kalinovski" formiran je početkom marta 2022. godine, a ubrzo je inkorporiran u oružane snage Ukrajine. Nosi ime beloruskog pesnika Kastusa Kalinovskog, koji se smatra ocem beloruskog nacionalizma. Sačinjen je od pristalica beloruske opozicije i organizatora protesta koji su u Belorusiji izbili nakon predsedničkih izbora 2020. godine.

Njihov moto je "Prvo Ukrajina, onda Belorusija", a za cilj imaju rušenje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka. Procenjuje se da sam puk nema više od nekoliko stotina članova.

Predvodnica beloruske opozicije Svetlana Tihanovska podržala je formiranje ovog odreda, dok ih je Aleksadar Lukašenko nazvao "ludim ljudima" i optužio da su strani plaćenici.

image